Nyheter

Uroen fører til flere flyktninger i Sør-Sudan

– Urolighetene i grenseområdene gir alvorlige humanitære konsekvenser, sier Flyktninghjelpen.

Faren for en ny storkrig mellom Sudan og Sør-Sudan har rykket et stort steg nærmere. Mens sørsudanske styrker rykker fram i nord, bomber Sudan mål i sør.

Ved daggry torsdag slapp sudanske bombefly i alt fem bomber ned over byen Bentiu, hovedstaden i den sørsudanske oljedelstaten Unity, skriver NTB.

LES OGSÅ: Bibel og sang i Afrikas nye nasjon

Angrepet var trolig et svar på at sørsudanske styrker tidligere denne uka tok kontroll over det strategisk viktige grenseområdet Heglig, der noen av Sudans viktigste oljeinstallasjoner ligger.

Kampene de siste dagene er de verste siden fredsavtalen ble undertegnet i 2005.

LES OGSÅ: Spenningen øker mellom Nord- og Sør-Sudan

Flere flyktninger. – Dette er alvorlig for sivilbefolkningen. Omlag 3.600 er internt fordrevet i delstaten Unity på grunn av uroen de siste ukene. I tillegg kommer flere tusen flyktninger over grensen til Sør-Sudan fra Sudan. Men også før de siste dagenes hendelser var den humanitære situasjonen i Sør-Sudan svært vanskelig, sier Siri Elverland.

Hun er rådgiver i Sør-Sudan for Flyktninghjelpen, og stasjonert i Sør-Sudans hovedstad Juba.

Flyktninghjelpen har ikke arbeid i grenseområdene Unity og Upper Nile. I disse to sør-sudanske delstatene er det fra før 110.000 flyktninger.

SE BILDER: Folkeavstemningen i Sør-Sudan

Spent situasjon. – Vi har fått rapporter fra andre aktører i grenseområdene. Situasjonen mellom partene er spent, og på grunn av kampene er sikkerhetssituasjonen forverret. FN forbereder seg på en ytterligere forverring av situasjonen. Det som vurderes nå, er hvor mye hjelpen må trappes opp, forteller Elverland.

Hun ønsker ikke å uttale seg om den politiske situasjonen eller om de politiske prosessene mellom de to nabolandene. Flyktninghjelpen jobber med matsikkerhet, midlertidige boliger, utdanning og juridisk rådgivning for flyktninger. Flyktningene består av både sør-sudanere som har vendt tilbake til hjemlandet fra Sudan og av internt fordrevne i Sør-Sudan.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter