Nyheter

Denne kirken vil ikke Våler-folket ha

Et knapt flertall i Våler menighet stemte nei til vinnerforslaget til ny kirke.

Under søndagens menighetsmøte stemte et knapt flertall nei til det eksisterende forslaget til ny kirke i Våler.

For et par uker siden ble det klart at vinneren etter arkitektkonkurransen til ny Våler-kirke ble forslaget «En med to av tre» av arkitektene Espen Surnevik og Karen Jansen. Juryformann Rolf Arne Lie Holter uttalte at forslaget ble vurdert som «ganske suverent det beste». Men flertallet i Våler-menigheten er ikke enig.

LES MER: Dette er nye Våler kirke

Dyrt. – Jeg mener vinnerutkastet er for kostbart og for lite utredet. Vi burde hatt et kirkeforslag som skal ligge på den gamle kirketomta, sier menigehtsmedlem Iver Håkonsmone til NRK.

Striden om tomtevalg og utseendet har forsinket prosessen fram til ny kirke kraftig, etter at kirken i Våler brant ned i mai 2009. Mens en bygdegruppe har krevd nybygg på gammel tomt, har blant annet kommunens kirkelige fellesråd og kirkens ansatte gått inn for ny tomt. Vinnerutkastet tar utgangspunkt i den såkalte «østtomten», som ligger like ved siden av den gamle kirken.

BILDESERIE: Se flere av forslagene til ny kirke i Våler

Rådgivende. Da vålersokningene søndag gikk til stemmeurnen var det ikke tomta det skulle stemmes om, men om man skal gå videre med juryens vinnerforslag. Nærmere 500 personer hadde møtt opp i Vålerhallen for å si sin mening i avstemningen som kun er rådgivende. Ifølge Østlendingen stemte 271 personer nei til det eksisterende kirkeforslaget, mens 227 stemte ja. Stemmene skal i løpet av mandagen fintelles.

I debatten etter avstemningen var det få som hadde innsigelser mot selve vinnerutkastet. De fleste var opptatt av økonomien rundt det hele, skriver lokalavisen.

– Jeg er overrasket over at enkelte i sentrale posisjoner ikke har tenkt mer på økonomien i det hele, sa Aud Smedstad.

LES MER: Plagiatanklager mot ny Våler-kirke

Mye negativt. Et annet menighetsmedlem, Inger Bjørneby, roste juryen for å ha gjort en god jobb.

– Jeg er her for å stemme på vinnerforslaget. Det virker som en flott og vakker kirke for framtiden, som tar hensyn til både den religiøse og praktiske biten, sa Bjørneby ifølge NRK.

Hun roste bygdefolkets engasjement, men misliker alle negative kommentarer.

– Det er flott at mange engasjerer seg i kirken, men det som er trist er at vi ser at det blir for mye negative kommentarer. Det har vært mye kritikk rettet mot navngitte personer, og det synes jeg vi skal holde oss for gode til.

Tidligere leder i fellesrådet, Merete Astrup, sa i sitt innlegg at det nå egentlig handler om å velge den foreslåtte kirken, eller ingen kirke i hele tatt.

– La oss dele begeistringen over dette flotte bygget, uttalte hun.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter