Åtte måneder etter terroraksjonen mot regjeringskvartalet og Utøya var tiden i går kommet til politiets evaluering av egen innsats.
Før et eneste ord fra den over 160 sider lange rapporten var nevnt, valgte politidirektør Øystein Mæland å gripe ordet. Han ville beklage at politiet hadde gjort feil.
– Jeg beklager at vi ikke lyktes bedre med å gi informasjonsflyt i vid forstand, sa Mæland, før han selv stilte det vanskelige spørsmålet:
– Kunne politiet vært raskere på Utøya? Svaret er ja, sa politidirektøren etter å ha hørt presentasjonen av evalueringsutvalgets rapport.
Leger sår. Evalueringsutvalget skriver om den kaotiske tiden, fra de første meldingene om bomben kom, til håndteringen nå i ettertid. I rapporten, som inneholder 54 konkrete punkter til forbedring, fortelles det blant annet om manglende situasjonsbilde, sviktende alarmsystem og mangelfull informasjon til pårørende.
– Og det er knapt noen nyhet at IKT-løsningene i politiet bør bedres, sa leder av politiets evalueringsutvalg, Olav Sønderland.
For Mæland var det viktig å beklage.
– De sårene som ble skapt 22. juli, har vi i politiet også et ansvar for å være med å lege. Jeg håper at en slik beklagelse kan være et bidrag til det, sier Mæland, som selv er psykiater.
Han ledet en avdeling for psykisk helse ved Oslo universitetssykehus, frem til han i mai i fjor fikk jobben som politidirektør. Kort tid etter terroraksjonen gikk han ut i pappapermisjon. I går avbrøt han hjemmetilværelsen og kom ydmykt tilbake til offentligheten.
– Vi har gjort en totalvurdering av den rapporten som ble lagt frem. Da har jeg funnet det riktig å komme med en slik beklagelse.
– Jeg tror det er viktig at vi som politietat er i stand til å ta selvkritikk, og vise at vi etter en kritisk gjennomgang kan beklage ting, sier politidirektøren til Vårt Land.
Tar ansvar. Mæland synes likevel det er viktig å påpeke at politiets beklagelse ikke skal regnes som kritikk av innsatsen til enkeltpersoner.
– De formuleringene jeg har jobbet med de siste dagene opplever jeg at har støtte i politisjefsgruppen og i den ansattes organisasjoner, forklarer han.
Det kan Arne Johannesen, leder i politiets fellesforbund, bekrefte.
– Jeg tror mine medlemmer har stor forståelse for den kritikken som kommer. Den må man bare stå i. Pressekonferansen har vært tydelig på at man ikke laster enkeltpersoner, men at lederne tar ansvar. Det var helt avgjørende, slår Johannesen fast.
Viktig kirke. Det var imidlertid ikke bare politiets innsats alene som ble vurdert i evalueringen. De frivillige som hjalp til både i de hektiske timene den 22. juli og etter terroraksjonen, fikk skryt av utvalgsleder Sønderland.
– Vi har funnet ut at de frivillige helt sikkert var med på å berge liv, det er det ikke tvil om.
Derfor råder han politiet til å opprettholde samarbeidet med det frivillige. Han trekker også frem kirken som viktig i tiden etter 22. juli.
– Vi ser at kirken var viktig når det gjaldt oppfølging, ikke bare av individene, men for en nasjonal markering. Vi opplevde samarbeidet med kirken positivt, og det tror jeg nasjonen også gjorde.