«Leger bør ha rett til å reservere seg mot å delta i alle deler av prosessen frem mot en provosert abort. Det er et felles standpunkt blant kirker i Norge. Norges Kristne Råd oppfordrer helseministeren til å arbeide for at dette blir virkelighet», skriver Norges Kristne Råd i et åpent til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Brevet ble oversendt ministeren fredag 2. mars.
LES OGSÅ: Ber politikere kjempe for samvittighetslegene
Samstemmig. – Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skulle komme på banen. Det handler bare om en praktisk gjennomføring, sa styreleder i Norges Kristne Råd, Else-Britt Nilsen, til Vårt Land 28. februar.
Tre dager senere har rådet foretatt en høring som nå har munnet ut i samstemmig oppfordring til helseministeren.
DELTA I DEBATTEN: Jeg er en fastlege som kan miste jobben
«Vi er kjent med at ingen leger i Oslo foretar en formell henvisning til provosert abort. Det er den enkelte kvinne som tar kontakt med gynekologisk avdeling. Legen tilbyr en rådgivningssamtale om inngrepets art og alternativene som finnes. Vi vil foreslå at dette innføres som en ordning i hele landet».
LES OGSÅ: Ber samvittighetsleger skifte jobb
Intergritet. Nilsen sa til Vårt Land at hun er redd en reservasjonsnekt for leger vil få store følger.
– Man vil miste mange gode leger ved å få en for stivbeint ordning.
Styrelederen mener dette har fungert greit i årevis, og stiller seg uforstående til at det nå skal trekkes frem og problematiseres fra politisk hold.
– Det er utimelig. Leger må få lov til å ha profesjonell integritet som ikke skal styres politisk på den måten. Man burde fått en lov som sikret denne samvittighetsretten for leger.
«I det konkrete tilfellet abort synes følgene for pasientene av legenes reservasjonsrett å være minimale ettersom reservasjoner nesten ikke har skapt problemer. Samtidig er de yrkesetiske omkostningene for noen betydelige dersom man ikke gis rett til reservasjon», skriver et enstemmig råd.