Nyheter

‘Raus, interessert og full av humor’

– Du ser på blikket hans at han har sans for humor, mener Dan Børge Akerø om dagens 75-årsjubilant.

– Kongen var i praktslag. Dette var morosamt.

Dan Børge Akerø strålte om kapp med sola da han sist fredag kom ut på slottsbakken etter audiens med kong Harald. Den populære programlederen ble tidligere i år slått til ridder 1. klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden.

– Vi delte gamle, gode historier i de 15 minuttene audiensen varte. Vi lo og koste oss – begge to.

– Hva snakket dere om?

– Blant annet om septemberdagen i 1971 da kongeparet dro til Rikshospitalet da prinsesse Märtha Louise ble født. Gardist 951 Akerø åpnet porten for dem, gliser programskaperen.

BILDESERIE: 75 år med prins, kronprins og kong Harald

Majestetsfornærmelse? Han har truffet kongen og dronningen ved flere anledninger, men det var første gang han var på slottet.

– Jeg måtte spørre om jeg begikk en majestetsfornærmelse under en reise i Kina, der vi var ved Den kinesiske mur. Kongeparet snakket om at de kunne ha lyst til å gå hele den lange muren. Det var da det datt ut av meg: «I så fall anbefaler jeg at dronningen går på langs og kongen på tvers». Kong Harald husket episoden, og lo godt av den nå også.

– Hvordan foregikk audiensen?

– Først ble jeg fulgt opp av en knekt, så ble jeg tatt i mot av en lakei og måtte vente i Fugleværelset. Da klokka slo, ble jeg fulgt inn til kongen av adjutanten.

Programskaperen, som er hedret på grunn av sin innsats for norsk musikkliv, er overbevist om at humoren er en medvirkende årsak til Haralds popularitet som folkekonge.

– Du ser på blikket hans at han har sans for humor. Det har vært mye fleip og moro de gangene vi har truffet hverandre.

LES OGSÅ: Nå kan du gå på skattejakt blant kongeprakt

Spørsmål på lur. – Hvilken quiz hadde du med til kongen?

Akerø ler hjertelig, og bekrefter at han virkelig hadde et spørsmål på lur.

– Siden han er Harald V ville jeg spørre hvem de andre er. Men tiden strakk ikke til, sier Dan Børge Akerø.

Kona Mette, og to av barna, tvillingjentene Benedicte og Johanne, venter på far på slottsplassen. De skal på Theatercafeen for å markere dagen.

– Og da skal jeg ha på meg en liten jåleknapp. Den store medaljen er bare til bruk på slottet.

Vigsling og audiens. Atle Sommerfeldt har møtt kongen to ganger den siste måneden. Først i audiens, og to dager senere da han ble innsatt som biskop i Borg. Ved lunsjen etter vigslingsgudstjenesten hadde han kongen til bords.

– Hvilken betydning hadde det for deg at Kongen var til stede under vigslingen?

– Det er et uttrykk for en statsleders og kongens vektlegging av kirkens og biskopens rolle i det norske samfunnet, og kirkestyret som kongen har vært leder av. På det personlige plan er det et privilegium å være gjenstand for kongens evne til å være til stede og interessere seg for de menneskene han møter.

– Hva snakket dere om?

– Nå skal man ikke referere det kongen sier, men han viste interesse for biskopens rolle. Antakelig er jeg den siste han utnevner. Så snakket vi om Sør-Afrika som vi begge har et godt forhold til, og utvekslet synspunkter på personer vi begge har truffet.

På slottet var samtalen ganske formell.

– Men kongen har en stor evne til å kommunisere uformelt og skape trygghet i situasjonen. Slottet er jo et slott som lett kan generere nervøsitet. Tiltaleformer skal benyttes. Selv om jeg glemte meg, lot han seg ikke affisere.

Borg-biskopen legger til:

– Kongen har en høyt utviklet humoristisk sans. Det synes på bildene. En god latter forlenger kongens liv og bidrar til at vi andre også får et lengre liv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter