Nyheter

Obama i medvind

Øker forspranget på utfordrerne.

Mens rivalene kjemper innbyrdes, opplever USAs president Barack Obama medvind på gallupen.

I to nye målinger, den ene fra The New York Times og CBS News og den andre fra CNN og ORC, sier nøyaktig 50 prosent av de spurte at de er fornøyd med Barack Obamas innsats som president. Det er hans sterkeste resultat hittil.

Andelen fornøyde velgere er et viktig barometer foran valget. Historisk sett har presidenter som minst 50 prosent av spurte velgere har vært fornøyde med, hatt langt bedre sjanse for gjenvalg enn presidenter som ikke har nådd like høyt.

Samtidig fortsetter Obama å gjøre det godt i målinger mot kandidatene i Republikanernes nominasjonsvalg.

Stor avstand. I målingen fra The New York Times og CBS News får Barack Obama ligger Barack Obama 6 prosentpoeng foran Mitt Romney, som lenge har vært regnet som favoritt til å vinne kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat.

I målingen sier 48 prosent av de spurte at de ville stemt på Obama om Romney var motkandidaten.

I en tilsvarende måling hvor motkandidaten er Rick Santorum, får Obama en oppslutning på 49 prosent, 8 prosentpoeng foran Santorum.

Andre målinger har vist samme tendens.

Framgang i den amerikanske økonomien og redusert arbeidsløshet trekkes fram som forklaringer på Obamas framgang. I tillegg er Republikanerne fanget i vedvarende innbyrdes kamp mellom kandidatene i nominasjonsvalget.

Samler penger. Obama reiste onsdag fra Washington for å starte på en tre dager lang valgturné hvor målet er å samle penger. Første stopp var Wisconsin, en delstat som ligger på vippen politisk. Han skal også innom Los Angeles, San Francisco og Seattle før han vender tilbake til Det hvite hus fredag.

Rivalene i Det republikanske parti konsentrerer seg på sin side om Michigan og Arizona, som er de neste delstatene ut i nominasjonsvalget.

Santorum har fått et voldsomt oppsving på meningsmålingene den siste tida etter at han slo Romney i tre delstater i Midtvesten. Han leder klart i nasjonale målinger og har også et forsprang i Michigan.

I Arizona er derimot Romney i tet, og Romney legger stor vekt på å vinne denne delstaten. De to delstatene holder begge sitt valg den 28. februar.

Det antatt avgjørende slaget holdes den 6. mars. Det er da «supertirsdag» med valg i ti delstater. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter