Nyheter

Amnesty: Lovløse militser herjer i Libya

Driver med fangetortur og fordriver folk fra hjemmene sine.

Lovløse bander har fått fotfeste i Libya etter opprøret i fjor, og demokratiseringen av landet kan spore av om de ikke tas hånd om, advarer Amnesty International.

Det er grupper fra opprørshæren som i fjor tvang Muammar Gaddafi fra makten, som nå har dannet militser. Krigerne patruljerer gatene i landet, og på bakken har de har mer makt enn Libyas offisielle ledere.

I en ny rapport om Libya skriver Amnesty International at organisasjonens granskere har dokumentert en rekke krigsforbrytelser utført av militser. Det er også påvist tilfeller av fangetortur og fordrivelse av hele lokalsamfunn.

Det nasjonale overgangsrådet, som har regjeringsmakten etter opprøret, har ikke kontroll over militsene, fastslår Amnesty.

Uten kontroll. Det er nå avgjørende for Libya at overgangsrådet tar grep, mener seniorrådgiver Donatella Rovera i Amnesty.

– Militsene i Libya er i stor grad ukontrollerte, og blankofullmakten de nyter, oppmuntrer til nye overgrep og får ustabiliteten og usikkerheten i landet til å vedvare, sier Rovera.

Ifølge Rovera hersker lovløse tilstander. Utviklingen av demokrati og rettsstat står i fare.

– For å bryte med tiårene med overgrep under oberst Gaddafis autoritære styre, må man sikre at ingen står over loven, og at overgrep etterforskes, sier Rovera.

Skal inn i sikkerhetsstyrkene. Militsene støtter overgangsrådet, men ifølge analytikere bruker de likevel sin militære styrke som brekkstang for å få den innflytelsen de mener de fortjener i det nye Libya.

Når overgangsrådet ikke har klart å få kontroll over militsene, er det blant annet fordi rådet først må klare å bygge opp en nasjonal politistyrke og hær.

Overgangsrådets leder Mustafa Abdel Jalil har sagt at målet er å innlemme militsene i de nasjonale sikkerhetsstyrkene. Han sier arbeidet med dette går framover, men at det tar tid.

Ifølge Abdel Jalil er det også opprettet en komité som skal etterforske anklager om fangetortur. Ifølge Amnesty er det påvist utstrakt bruk av tortur i fangeleirer drevet av militsene.

Abdel Jalil lover samtidig at de som er blitt tvunget til å forlate sine hjem, skal få vende tilbake.

Mørkhudede utsatt. I byen Tawerhga måtte hele befolkningen legge på flukt i fjor da militssoldater flommet inn fra nabobyen Misrata.

Tawerhga var for det meste befolket av mørkhudede libyere. Denne befolkningsgruppen er sammen med innvandrere fra områdene sør for Sahara blitt et mål for militsene fordi de er blitt oppfattet som tilhengere av Gaddafi.

Militsfolkene som gikk til angrep på Tawerhga, skal ha søkt hevn for denne oppfattede støtten til landets tidligere leder. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter