Nyheter

Breivik sier ja til ny vurdering av sin psykiske tilstand

Høyesterettv avviste anken mot oppnevnelsen av nye sakkyndige i terrorsaken

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (33) sier nå ja til en ny vurdering av sin psykiske tilstand.
Helomvendingen kommer etter at Høyesterett onsdag ettermiddag avviste anken fra Breivik om saksbehandlingsfeil, melder TV 2.

– Etter at det ble kjent at Høyesterett har forkastet anken har han kommet fram til at han vil samarbeide med de to nye sakkyndige, sier hans forsvarer Geir Lippestad.

Han sier at Breivik er opptatt av å få fram hva han mener er feil med den første rapporten fra de sakkyndige.

– Han har hele tiden sagt at det er feil i den første rapporten. Han mener at 80 prosent av samtalene aldri har funnet sted. Derfor ønsker han å snakke med de nye sakkyndige under en forutsetning: At alt blir tatt opp på bånd, sier Lippestad.

Forsvareren sier at samtalene med de nye sakkyndige kan starte så raskt som mulig.

Tapte ankene. Breivik og hans forsvarere anket Oslo tingretts avgjørelse fra 13. januar om å oppnevne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas som nye rettspsykiatrisk sakkyndige. Årsaken er at 33-åringen motsetter seg flere undersøkelser før rettssaken starter 16. april.

Forsvarerne mente at domstolen alene ikke hadde kompetanse til selv å oppnevne nye sakkyndige uten at påtalemyndigheten eller forsvareren hadde bedt om det.

Anken ble avvist av Borgarting lagmannsrett, men Breivik anket videre til Høyesterett, men heller ikke her fikk de medhold.

– Nå må sette oss ned og lese avgjørelsen før vi bestemmer hva vi skal mene om dette og om det er noe vi kan gjøre, sier advokat Vibeke Hein Bæra som har håndtert ankespørsmålet hos Breiviks forsvarere, til NTB.

Godtar tvang. I mellomtiden har Oslo tingrett også bestemt at de to sakkyndige skal gis mulighet for å tvangsobservere Breivik i Ila fengsel i inntil fire uker. Ettersom forsvarerne ikke har bedt om såkalt oppsettende virkning av dette vedtaket, betyr det at slik observasjon kan starte.

– Vi har hele tiden vært uenige med retten om denne oppnevningen. Men dersom Høyesterett mener den er riktig, vil vi ikke så tvil om spørsmålet om tvangsobservasjon, sier advokat Geir Lippestad til NRK.

Aspaas og Tørrisen har varslet at en judisiell observasjon vil kunne vare i inntil fire uker. Rettssaken mot Breivik skal starte 16. april og innen den tid skal både en tvangsobservasjon og helst en ny rapport om tilregnelighet være utarbeidet.

Fengselet er klare. Direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og forvaringsanstalt sier til NTB at de er klare til gjennomføringen av sin del av observasjonen.

– Vi er klare når Høyesteretts beslutning er klar. Det står ikke på oss, sier han, men understreker at fengselets ansvar begrenser seg til det sikkerhetsmessige og de praktiske lokalitetene.

I anken anførte forsvarsadvokatene Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra at retten baserte beslutningen om nye sakkyndige på taushetsbelagte opplysninger fra Ila fengsel, noe de hevder er feil i saksbehandlingen.

Dette spørsmålet tar Høyesteretts ankeutvalg derimot ikke stilling til. Ettersom opplysningene var allment kjent lenge før fengslingsmøtet den 13. januar mener ankeutvalget at tingretten sto fritt til å trekke disse opplysningene inn i grunnlaget for kjennelsen om ny oppnevning av sakkyndige.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter