Nyheter

Professor vil ha kvakksalverlov mot Svein-Magne Pedersen

– Koblingen av helsebudskap og skremsel er ganske ufyselig, sier Steinar Westin ved NTNU.

– Vi har opphevet kvakksalverloven i Norge. Jeg synes ikke det var så lurt. Det gjør at man har mindre virkemidler mot nettopp denne typen virksomhet, sier professor i sosialmedisin ved NTNU i Trondheim, Steinar Westin.

LES MER: Nå ber Svein-Magne Pedersen også for friske

DISKUTER PÅ VERDIDEBATT.NO: Prest sier nei til betaling for Guds nåde.

Han kaller beskyttelsestilbudet til evangelist Svein-Magne Pedersens for «kommers» og legger til at «koblingen av helsebudskap og skremsel er ganske ufyselig».

– Vi har jo hatt en vidunderlig utvikling der religion og medisin har fått skille lag. Det betyr ikke at den åndelige dimensjonen er uviktig i helse og sykdomsproblematikk, men at vi er opplært til å håndtere det på en rasjonell måte, sier professoren.

Ønsker grenser. Han mener det «er verdt å vurdere å vekke kvakksalverloven til live».

Den såkalte kvakksalverloven, som begrenset adgangen til å behandle syke for ikke-autorisert personell, ble opphevet i 2004.

– Jeg er ikke sikker på at det var positivt at den loven ble opphevet. Det er ikke all slags kommers som bør få lov til å foregå uhindret i et samfunn. Frihet for noen er ufrihet for andre. Et moderne samfunn må nok ha grenser for kommersen.

– Er det så farlig å leve som Pedersen sier?

– Det har alltid vært farlig å leve på den måten at vi dør av det, men hva som knekker oss til slutt har variert gjennom historien. Akkurat nå lever vi mye lenger enn noen gang før, sier professoren.

Han mener at «selv om det har vært ulykker i atomkraftanlegg er det ikke generell dekning for å si at vi utsettes for farlig stråling».

Avviser kritikken. Svein-Magne Pedersen sier at han har hørt Westins innvendinger før.

– Organisasjoner som Statens strålevern, Folkets Strålevern og Baldron er opptatt av dette. Bare der du sitter i Oslo nå, er det en hel haug med stråling som du ikke ser, men som er der, sier Pedersen.

– Mener statlige organer at det er farlig å leve i Oslo?

– Det er i hvert fall mange hevder det. Jeg har lest om dette på sidene til andre organisasjoner.

– Du tar ikke litt hardt i når du sier det er farlig å drikke vannet i Norge?

– Det kommer an på hvor du bor. Spør dem i Bergen som fikk forgiftet drikkevannet for et par år siden. Mange plasser må du koke det, andre bruker klor. Jeg bare siterer hva jeg leser.

– Gjennomsnittsalderen har aldri vært så høy som nå. Norge kåres jevnlig til ett av de aller tryggeste landene i verden?

– Folk opplever da ulykker til stadighet. Det er jo førstesidene i avisene hele tiden. Folk opplever mord og ulykker på veien. Det er ingen som er trygge noe sted, sier Pedersen.

– Vår egen skyld. – Tror du de som bruker din tjeneste aktivt opplever færre ulykker og sykdommer enn gjennomsnittet?

– Det tror jeg absolutt, men det går ikke an å føre statistikk over det. Bibelen sier «jeg vil holde sykdom borte fra deg», men da må vi også passe på kroppen vår. Gud gjør det vi ikke kan gjøre, men det vi kan gjøre gjør ikke Gud.

– Så hvis vi ber om beskyttelse og ikke får det, så kan vi ikke skylde på Gud?

– Det kan vi kanskje si. Noe kan være vår egen skyld. Og noe vet vi ikke, svarer Pedersen.

DISKUTER PÅ VERDIDEBATT.NO: Hva mener du om Pedersens bønn for friske?

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter