Nyheter

Nord-Koreas fortapte sønn tenker kritisk

Han skulle egentlig ha overtatt makten i Nord-Korea da faren Kim Jong-il døde før jul. Men han falt i unåde. Nå snakker Kim Jong-nam.

Han er 40 år og den eldste av Kim Jong-ils tre sønner. I tråd med dynastitradisjonene i Nord-Korea skulle han vært den første til å bli tilbudt makten da faren døde 17. desember.

Men Kim Jong-nam skal ha fått føle farens raseri etter at han for en del år siden ble arrestert på Narita flyplass utenfor Tokyo. Han forsøkte å komme seg inn i Japan på falskt pass, angivelig for å besøke det lokale Disneyland. Tapet av ansikt var større enn faren kunne tåle.

Japansk journalist

Nå har Kim Jong-nam grepet ordet gjennom den japanske journalisten Yoji Gomi. De to har hatt kontakt på e-post i flere år, og blant annet på det grunnlaget og flere møter har Gomi skrevet en bok om Nord-Koreas fortapte sønn. Han skal ha synspunkter som neppe begeistrer den regjerende eliten i nord.

– Jeg venter at den sittende, regjerende eliten følger i min fars fotspor mens de beholder den unge etterfølgeren som en symbolsk figur, skrev Kim Jong-nam i en e-post til den japanske journalisten så sent som 3. januar, ifølge den engelskspråklige nettavisen The Diplomat.

Tviler

– Det er vanskelig å akseptere at toppstillingen arves for tredje gang ut fra normal tankevirksomhet, tilføyde han.

Kim Jong-nam skrev også at han tvilte på at en så ung etterfølger på toppen «med rundt to års opplæring kan beholde den absolutte makten».

Når slike ord kommer på trykk, gjør det Kim Jong-nam til den fremste, ytre kritiker av det nordkoreanske regimet og en direkte utfordrer til den unge Kim Jong-un, som man fortsatt ikke vet nøyaktig alder på. Men han anslås å være 28– 29 år.

Hjelpe

Men Kim Jong-nam sier at han ikke er en utfordrer. Tvert imot vil han gjerne bistå broren.

– Som eldre bror vil jeg gjerne samarbeide med min yngre bror Jong-un. Men bare hvis han selv vil. Og jeg vil hjelpe ham mens jeg selv forblir utenlands, skriver Kim Jong-nam i en av sine e-poster.

Han forteller at han har venner i Sør-Korea og Japan, og at han også har amerikanske venner fra tiden på kostskole i Sveits, ifølge den engelskspråklige nettutgaven av den sørkoreanske avisen The Chosunilbo. Han sier han treffer utenlandske venner flere ganger i året.

Kina

Kim Jong-nam er bosatt i Kina og er i senere tid blitt sett både i Beijing og Macao. Den tidligere portugisiske kolonien er nå tilbake under kinesisk styre, men har beholdt sine spillekasinoer.

The Diplomat mener at Kim Jong-nams kritikk reiser spørsmål om hvem som er hans reelle støttespillere. Den velinformerte nettavisen peker på at Kina åpenbart ser seg tjent med en reforminnstilt nordkoreaner som skylder Kina en tjeneste eller to. Kina lar ham komme ut med sin kritikk samtidig som Kim Jong-nam er avhengig av Kinas velvilje for å bli boende i landet.

Da Kim Jong-nam forlot Nord-Korea i 2002– 2003, skal han ha opprettholdt nær telefonkontakt med onkelen Jang Song-taek, i dag regnet som den viktigste støttespilleren for broren Kim Jong-un i den militære eliten i Pyongyang.

Samle tankene

Den ulydige nordkoreanske ledersønnen traff den japanske journalisten Gomi og fem andre journalister på flyplassen utenfor Beijing i 2004. Siden har de holdt kontakt. Det kan ha hatt interesse for Kim at den japanske journalisten blant sine venner har flere innflytelsesrike politikere i Sør-Korea.

I 2010 ba Kim Jong-nam journalist Gomi å samle tankene hans og om mulig få dem utgitt i bokform.

Han lovet å svare på alle spørsmål og ba Gomi om å «få orden på tankene mine og utgi dem på et passende tidspunkt».

Om tidspunktet nå var passende, er uvisst. Flere medier har skrevet at Kim Jong-nam ba om utsettelse av boken som kom rett etter farens død. Bønnen ble ikke hørt.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter