Nyheter

Breivik sier ja til nye avhør

Går også med på å bli fotografert under fengslingsmøtet mandag.

Anders Behring Breivik vil fra neste uke stille til nye avhør med politiet. Men han nekter fortsatt å møte de nye sakkyndige og anker oppnevnelsen av dem til Høyesterett.

Breivik møtte advokat Geir Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra i Ila fengsel fredag formiddag. Møtet var det siste før fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag. Der vil politiet begjære tolv nye uker i varetekt for den terrorsiktede.

I flere uker har Breivik nektet å la seg avhøre av politiet på grunn av det han mener er uenighet om en avtale om retten til å bruke datamaskin i fengselet. Under møtet med advokatene fredag, ble det imidlertid klart at Breivik vil si seg villig til å stille i nye avhør

– Han ønsker nå å fortsette å forklare seg, og dersom politiet stiller opp kan det bli nye avhør allerede neste uke, sier Lippestad.

Anker avgjørelse. Breivik nekter på den andre siden fremdeles å møte de to nye rettssakkyndige, psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas. Han anket avgjørelsen fra Oslo tingrett om å oppnevne de to, men Borgarting lagmannsrett sa torsdag nei til å endre tingrettens beslutning. Fredag bestemte Breivik seg, i samråd med forsvarerne, for å anke beslutningen videre til Høyesterett.

– Vi mener det er viktige prinsipper som må avklares av Høyesterett. Det er en avklaring av rollefordelingen mellom påtalemyndigheten og domstolen, sier Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, til NTB.

Forsvarerne mener Oslo tingrett gjorde seg skyldig i saksbehandlingsfeil da den valgte å gå inn for en ny rettspsykiatrisk undersøkelse av den terrorsiktede.

Som en følge av anken til Høyesterett stiller Breivik seg helt avvisende til at han skal tvangsobserveres av de to nyoppnevnte sakkyndige.

Vil holde tale. Under møtet med advokatene sa Breivik at han forbereder en tale han vil holde under fengslingsmøtet.

– Han forbereder seg til å si noe om skyldspørsmålet. Hva det er i detalj han har tenkt til å si, vet jeg ikke noe om, sier Lippestad

Under forrige fengslingsmøte ønsket Breivik å si noe til de berørte og etterlatte. Under møtet fredag hadde ikke advokatene fått noe signal om at det ville komme en gjentakelse av dette. Mens det under forrige fengslingsmøte var om lag 30 etterlatte og ofre etter terrorangrepene, er det ventet over 80 personer mandag.

– Han vil forberede noe å si, som han bruker, så får domstolen bestemme hva han får si, sier Lippestad.

Sier ja til bilder. I fengselet leser og ser Anders Behring Breivik mye om seg selv og om terrorsaken nå etter at medieforbudet ble opphevet i fengselet. Til å begynne med fikk han en del oppsamlede saker fra høsten av forsvarerne. Nå følger han nyhetsbildet tett.

– Hvis jeg skal bruke hans ord, så sier han at han registrerer at få forstår hans ståsted, sier forsvareren til NTB.

Etter at han først nektet å la seg fotografere under møtet, kom Breivik sammen med forsvarerne til at han likevel aksepterer å la seg fotografere under fengslingsmøtet mandag.

– Vi nærmer oss hovedforhandling og der vet vi det vil bli bilder og filming, så det handlet vel om å venne seg til det, sier Lippestad. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter