Nyheter

Nato ber Norge kjøpe droner

Mener Norge har råd til å bruke mer penger.

Nato ber Norge bruke mer penger på forsvar, kjøpe droner og øke antallet soldater som kan sendes på oppdrag i utlandet. Det har Norge råd til, mener Nato.

Nato vurderer regelmessig de forskjellige medlemslandenes forsvarsinnsats. I den siste rapporten roser forsvarsalliansen Norge blant annet for omstruktureringen av forsvaret og innsatsen i internasjonale operasjoner.

Men Nato kritiserer Norge for ikke å oppfylle målet om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar.

Sårbare. «Trass finanskrisen og økonomiske nedgangstider er Norges økonomiske situasjon sunn sammenlignet med de fleste av landets allierte. Norge bør derfor antas å være i stand til å finansiere så vel sine forsvarsplaner som ekstra krav fra Nato som ennå ikke er inkludert i forsvarsplanene», heter det i Nato-rapporten.

Ifølge alliansen bør Norge revurdere personellpolitikken i Forsvaret og klargjøre flere soldater til utenlandsoppdrag.

Rapporten påpeker også mangler i hærens kapasiteter for taktisk forsvar mot luftangrep, samt forsvar mot kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen. Ifølge Nato kan dette gjøre norske soldater sårbare i enkelte situasjoner.

Nato ber også Norge om å revurdere beslutningen om ikke å anskaffe førerløse fly, såkalte droner, og om kjøp av fly med bensin som jagerfly kan tanke fra i luften.

– Positiv rapport. – Droner er et spørsmål vi har vurdert, men da vi valgte F-35-flyet, valgte vi bort droner for denne perioden. Vi gjør vårt eget valg av det som er den riktige sammensetningen av våre styrker, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Når det gjelder tankfly, mener han det kanskje bør bli en felles Nato-ressurs.

Han er glad for rapporten og sier den er «en nyttig interaksjon» med Nato.

– Det er lenge siden Nato har kommet med en så positiv rapport om Norge, sier Barth Eide, som torsdag deltok på Natos forsvarsministermøte i Brussel.

– Se andre steder. Han avviser kritikken om at Norge ikke bruker mer penger på Forsvaret.

– Vi er et av de to landene i Europa som bruker mest penger på forsvar per innbygger, og om kort tid er vi klart i tet når britene kutter, påpeker han.

– Jeg føler vi bidrar solid økonomisk til fellesforsvaret i alliansen. Min bekymring er at nesten alle andre kutter. Jeg ville begynt et annet sted enn Norge når det gjelder kritikk av budsjetter, sier Barth Eide. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter