Nyheter

Innbyggere: Malmö har blitt en katastrofe

Frykt i byen etter en rekke uoppklarte drap, og bombeangrep på politikontor natt til onsdag.

Ingen vet hvem som står bak alle drapene i Malmö de siste månedene. Men folk er redde og mener politiet ikke gjør nok for å få bukt med voldsspiralen.
En isnende vind feier gjennom Malmös gater. Igjen har volden satt sitt preg på byen. Åtte drap på like mange måneder, seks av dem de to siste månedene. De siste fire dagene har det vært like mange skyteepisoder. Folk i Malmö merker redselen på kroppen.
– Ja, jeg er redd, sier Marja Kyllönen. 48-åringen bor sammen med sønnen på 12 i en boligblokk i bydelen Fosie like utenfor Malmö sentrum. Like utenfor blokken ble en 48 år gammel mann skutt og drept av ukjente gjerningsmenn ved 19-tiden tirsdag. Marja og sønnen var like rundt hjørnet da det skjedde.
– Vi måtte stå ute lenge, politiet ville ikke slippe oss forbi. Jeg tør ikke slippe ut sønnen min om kveldene lenger, forteller hun til NTB.
– Dette er fælt. Det kan jo ha vært en av naboene mine som ble drept, sier hun.

Hørte bomben. Ikke langt unna stanser Abdi Saeed, kona Yusuf og de tre ungene deres opp foran politistasjonen i bydelen. Den ene sideveggen er halvveis dekket av en svær ståplate. Her sprengte ukjente gjerningsmenn et digert hull i veggen natt til onsdag.
Den somalisk-etiopiske familien bor bare et steinkast unna.
– Jeg våknet ved 3-tiden av smellet. Det var veldig kraftig, og jeg ble redd, sier Abdi, som er bekymret over utviklingen i sin nye hjemby.
– Malmö har blitt en katastrofe. Politiet gjør ikke jobben sin, mener han.
Politimesteren i Malmö, Ulf Sempert, tror angrepet mot politistasjonen er en hevnaksjon.
– Vår bedømming er at det er på grunn av vår innsats den siste tiden, sa han på en pressekonferanse onsdag.

Løser konflikter med vold. – Det er vanskelig å vite hvorfor dette skjer. Men i deler av byen er det et lovløst land, sier journalist i avisa Sydsvenskan, Tobias Barkman. I fjor utga han boka «Mafiakrigen» sammen med sin kollega Joakim Palmgren.
Selv om det er lite som tyder på at det er en sammenheng mellom alle drapene, mener Barkman at de mange drapene bunner i at det gradvis har utviklet seg en mafiamentalitet i Malmö.
– Vår erfaring er at det finnes et parallellsamfunn, der man i stedet for å gå til politiet, løser konflikter med vold. Dessuten florerer det med skytevåpen her, sier Barkman til NTB.
Selv om enkelte av drapene har klare bånd til kriminelle gangstermiljøer, tror Barkman at det kan være tilfeldigheter som har ført til rekken av drap og skyteepisoden den siste tiden.
– Men at dette skjer, er ingen tilfeldighet. Det skyldes mentaliteten i byen, sier han.

– For jævlig. Malmös ordfører Ilmar Reepalu mener situasjonen er «for jævlig» og tok onsdag til orde for både strengere våpenlover og strengere straffer. Han mener justisminister Beatrice Ask ikke tar situasjonen alvorlig nok.
Statsminister Fredrik Reinfeldt, som leder en konservativ borgerlig koalisjonsregjering, sier han forstår Malmö-boernes frykt, men mener samtidig at Reepalu bør feie for egen dør.
– Det finnes mange som har ansvar for hvordan situasjonen er nå. Det ville være rart om det ikke hadde noe med dem som styrer Malmö å gjøre, sier Reinfeldt og peker på at Socialdemokraterna og Reepalu har hatt makten i Malmö lenge.

Har få spor. Politiet i Skåne har få spor etter de mange drapene og ber nå publikum om hjelp.
– Vi er overbevist om at det finnes personer som vet mer enn de forteller, sier operasjonsleder Börje Sjöholm.
– Den som vet noe må også tørre å fortelle om det. Vi beskytter våre vitner, påpeker Sjöholm.
Den svenske Rikspolisen har sendt store forsterkninger som skal bistå politiet i Malmö i etterforskningen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter