Nyheter

EU-land sier ja til strengere budsjettkontroll

25 av 27 medlemsland vil bli med i EUs finanspakt.

25 av EUs 27 medlemsland sier ja til å være med i den nye finanspakten for strengere budsjettkontroll.

I tillegg til Storbritannia som allerede på forrige toppmøte før jul sa nei, sa også Tsjekkia mandag kveld nei under EU-toppmøtet i Brussel.

– Dette er svært bra sier, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Tsjekkia har en svært komplisert prosess for ratifisering. Statsministeren kunne på grunn av dette ikke komme med løfter i dag, sier Reinfeldt.

Budsjettdisiplin. Finanspakten trer i kraft når tolv av eurolandene har ratifisert den. I Irland kan den bli lagt ut for folkeavstemning. Det er også en mulighet for at Tsjekkia sier ja på et senere tidspunkt, om man får den EU-skeptiske presidenten Václav Klaus med på laget.

Målet med finanspakten er å få strengere budsjettdisiplin i eurosonen.

Diskusjonen om finanspakten på toppmøtet dreide seg i hovedsak om hvorvidt landene som ikke er med i fellesvalutaen skal få delta på eurosonens toppmøter.

En gruppe av fire ikke-euroland, med Polen i spissen, jobbet for å få være med på alle, mens Frankrike strittet imot. Kompromisset ble at utenforlandene som slutter seg til pakten får delta på minst ett eurotoppmøte i året.

Brannmur. En viktig del av euroledernes tiltak mot gjeldskrisen er «brannmuren», det permanente stabiliseringsfondet ESM. Fondet ble formelt godkjent på toppmøtet mandag og skal erstatte det midlertidige krisefondet EFSF.

Mange håper at Tyskland skal gå med på å øke kapasiteten fra 500 til 750 milliarder euro når finanspakten nå er på plass. Det er også håp om at finanspakten vil kunne føre til større grep fra Den europeiske sentralbanken.

Tysklands forslag om å frata Hellas kontroll over egne budsjetter vakte sterke reaksjoner foran toppmøtet. I tillegg til vantro i Aten, uttrykker også flere andre EU-land motstand.

– Jeg er kraftig imot å utpeke en kommissær for å overvåke kun Hellas. Det er ikke akseptabelt, sa Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker på vei inn på EU-toppmøtet mandag ettermiddag.

Kaster bort. For første gang på svært lenge møttes EUs ledere til toppmøte i Brussel uten at krisestemningen var akutt. Men situasjonen er fortsatt svært skjør, og utfordringene enorme.

– Problemet er at hver eneste gang politikerne har fått et pusterom, så er det blitt kastet bort. Jeg frykter det blir tatt som et tegn på at tiltakene er tilstrekkelig, sier sjef for tenketanken Re-Define, Sony Kapoor, til NTB.

I tillegg til finanspakten skrev alle EU-landene unntatt Sverige under på en erklæring om økonomisk vekst, som har til formål blant annet å få ned arbeidsledigheten i EU.

Reinfeldt hadde ikke ryggdekning i Riksdagen for å undertegne erklæringen. For å skapte nye arbeidsplasser vil EU blant annet forsøk å omplassere 82 milliarder euro fra sine strukturfond.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter