Nyheter

Historisk terrordom

Fengsel for terrorplanlegging mot Jyllands-Posten.

Oslo tingrett dømte mandag Mikael Davud og Shawan Bujak til fengsel for terrorplanlegging mot den danske avisen Jyllands-Posten. Det er første gang en norsk domstol dømmer noen for å ha inngått terrorforbund.

Den antatte hovedmannen Mikael Davud ble dømt til sju års fengsel mens Bujak ble dømt til å sone tre år og seks måneder for inngått terrorforbund.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og påtalemyndigheten har fått medhold på de fleste punkter i den omfattende bevisførselen mot Mikael Davud og Shawan Bujak.

Straffen for de to er imidlertid satt betydelig lavere enn påtalemyndigheten la ned påstand om.

Den tredje tiltalte i saken, David Jakobsen, ble dømt til fire måneders fengsel for innkjøp av stoffet hydrogenperoksid, som kan brukes til å lage en bombe.

PST sier de tar tingrettens domsslutning til etterretning, og vil nå sette seg grundig inn i dommen.

Ingen tvil. – Det er ingen tvil om at det var Davud som tok initiativ til planlegging av terrorhandlingen, og var hovedmann, sa tingrettsdommer Oddmund Svarteberg i retten.

Retten har funnet det bevist at han ønsket å skaffe seg 10 kilo hydrogenperoksid, noe som ville tilsvart rundt 5 kilo TNT. Dette er imidlertid ikke en stor bombe, sammenlignet med andre terrorsaker.

Da saken gikk for retten før jul, ba aktor om elleve års fengsel for Mikael Davud, og fem års fengsel for Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen.

Alle de tre var tiltalt for planlegging av terrorhandling i Danmark. Mål i Norge var ikke med i tiltalen. De var også tiltalt for å ha skaffet ingredienser til å lage en bombe.

Alle de tre nektet straffskyld i retten, men Bujak forklarte seg om sin rolle i politiavhør. Det var også han som bekreftet at Jyllands-Posten var målet, og for dette har han fått i underkant av ett års strafferabatt.

– Hans forklaring har medført at retten har hatt et sikrere grunnlag for vurderingen av saken, skriver retten.

Sprik i forklaringene. Det var store sprik i forklaringene til de tre tiltalte. Davud har forklart at han alene hadde til hensikt å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo.

Bujak på sin side forklarte at Jyllands-Posten i Danmark var målet. Jakobsen kjøpte blant annet inn hydrogenperoksid og annet materiale for Davud, som kunne brukes til å lage bomber.

– Bujak hjalp Davud med å forberede den planlagte terrorhandlingen, og det er ikke tvilsomt at han var sterkt involvert i den, skriver Svarteberg.

Retten tror imidlertid på at Bujak selv ikke skulle være til stede når bomben skulle sprenges.

Den finner det ikke bevist at Bujak visste at Davud samarbeidet med al-Qaida, men mener han var klar over at en internasjonal aktør var involvert.

Frikjent. David Jakobsen ble frikjent for terrorplanlegging, men han blir straffet for innkjøpet av en liter hydrogenperoksid til bruk i en kriminell handling.

Mens Davud og Bujak ble dømt for bombeforberedelser med planlagt innkjøp av ti liter hydrogenperoksid, får Jakobsen bare straffen satt ut ifra hvor stor skade den ene literen de hadde kjøpt inn, ville gjort.

For dette blir han dømt til fire måneders ubetinget fengsel, men i og med at han allerede har sonet 132 dager i varetekt, kan Jakobsen dra hjem fra Oslo tingrett fri.

– Han kjøpte flaska for Davud, men han har ikke medvirket til å oppbevare den. Derimot blir det sett på som skjerpende at han oppga falskt navn og telefonnummer da han bestilte den, skriver retten

Samarbeidet med PST. Alle de tre ble pågrepet tre forskjellige steder 8. juli 2010.

Davud er en uigur fra Kina som kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007. Aktoratet mente at han dro til Pakistan i oktober 2008, der han fikk opplæring i bombetilvirkning og ordre om å slå til mot Jyllands-Posten og/eller tegneren Kurt Westergaard.

Usbekiske David Jakobsen kom til Norge i 2002 og fikk etter hvert innvilget permanent opphold i Norge gjennom familiegjenforening. Han har samarbeidet med PST, og mener derfor at han fortjener strafferabatt.

Han har forklart at han gjorde innkjøp for Davud fordi han snakket bedre norsk og at han varslet politiet da han fikk mistanke om at Davud kunne planlegge noe kriminelt.

Den irakiske kurderen Bujak kom til landet i 1999 og fikk oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han huset Davud i en periode, oppbevarte hydrogenperoksid som Jakobsen hadde kjøpt inn, og har sagt i avhør at det er riktig å angripe Jyllands-Posten. Aktor mente forklaringen var en innrømmelse av terrorforbund. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter