Likkledet i Torino har vært gjenstand for opphetede diskusjoner mellom vitenskapsmenn og troende i mange, mange år. Ble Jesu lik virkelig svøpt i dette tøystykket for 2.000 år siden?
Ikke falskt. – For forskningen er kledet et umulig objekt som ikke kan ha vært forfalsket, skriver Vatikanets avis L'Osservatore Romano, ifølge Aftenposten.
Avisen mener at forskerne implisitt sier at avtrykket av en korsfestet mann ble skapt ved et mirakel, og at det skjedde ved Jesus gjenoppstandelse.
LES MER: Paven går god for likkledet i Torino
Bevart. Kledet måler 4,36 meter x 1,10 meter. På kledet finnes avtrykk av en kraftig bygd mannskropp 1,81 meter høy. Kroppen har merker etter sår og blod blant annet på hender, hode og på høyre side av brystet.
Det er laget av en stofftype som er påvist helt tilbake til 1. århundre e.Kr. Kledet ble skadet etter en brann i 1532, ellers er det godt bevart, ifølge Store norske leksikon.
Elektromagnetisk. Italienske forskere fra Det nasjonale byrået for ny teknologi og energi har etter fem år med avanserte laserundersøkelser kommet frem til at avtrykket ikke kan gjenskapes ved hjelp av moderne vitenskap. De tilbakeviser også at dette skal være en forfalskning fra middelalderen.
Ifølge forskerne skal avtrykket være skapt av en eller annen form for elektromagnetisk energi, et lysglimt med kort bølgelengde, melder Aftenposten.
På vandring. Likkledet oppbevares slik navnet tilsier, i Torino. Der har det ligget i mer enn 400 år i ubrettet tilstand. Historien til kledet før 1350 er ikke så godt dokumentert.
Ifølge Den katolske kirke skal man i det første årtusen ha æret det såkalte Ikon Acheiropoietos («Kristusbilde som ikke er laget av menneskehender») fra Edessa, som i dag er Urfa i Øst-Anatolia i Tyrkia. Jødekristne flyktninger fra Palestina skal ha brakt likkledet dit. Man tror at kledet endte opp i Frankrike via Konstantinopel.
Sikret. Augustinerkorherreklosteret i Lirey fikk kledet av den franske adelsmannen Godefrey midt på 1300-tallet. Kledet havnet hos flere eiere før det i 1578 endte opp i et kapell i domkirken i Torino.
Det blir i dag oppbevart bak en skuddsikker og klimakontrollert monitor i katedralen i Torino i Italia. En kirkebrann i 1997 ødela nesten likkledet.