Nyheter

Kongeparet hilste på Utøya-ofre

Flere av ofrene fra terrorangrepet 22. juli fikk møte kongeparet på Sunnaas sykehus torsdag.

Det var ett av ofrene, Mohamad Hadi Hamed, som ønsket de kongelige gjestene hjertelig velkommen til sykehuset.

I tråd med kongehusets årlige tradisjon med å besøke noen før jul, valgte kong Harald og dronning Sonja i år å besøke Sunnaas sykehus på Nesodden utenfor Oslo, der flere av terrorofrene har fått behandling etter 22. juli.

På programmet sto møter med flere av de overlevende fra terrorangrepene, underholdning, omvisning og møte med andre pasienter

– Så hyggelig å hilse på deg, utbrøt dronningen da hun hilste på Hamed.

Overlevde så vidt. Fem måneder etter angrepene er den 21 år gamle irakeren fra Brumunddal fremdeles innlagt på sykehuset. Han overlevde så vidt møtet med Anders Behring Breivik, men sitter i rullestol etter å ha mistet en arm og ett bein av skuddskadene han ble påført på Utøya 22. juli.

Av de overlevende fra terrorangrepene, har åtte vært på langvarig rehabilitering på Sunnaas sykehus. Tre var overlevende fra regjeringskvartalet og fem fra Utøya. Av de åtte er to fremdeles innlagt på sykehuset, men sju var til stede på sykehuset under kongeparets besøk torsdag.

– Jeg tror de fleste har kommet godt i gang selv om de har en lang vei igjen. Men de er optimistiske og dyktige og har en veldig kraft, så det tror jeg går bra, svarte dronningen på spørsmål om hva hun tenkte om behandlingen for ofrene etter 22. juli

Takknemlig for livet. Ekteparet Sissel og Vidar Vestli (62) fra Frogn var blant dem som ble rammet 22. juli. Sissel var i ferd med å avslutte arbeidsdagen i Justisdepartementet i 12. etasje i høyblokken 22. juli. På utsiden ventet ektemannen ved bilen på Einar Gerhardsens plass. Han var bare drøyt 30 meter unna da Breiviks kunstgjødselbombe på 900 kilo ble utløst.

Fem måneder etter eksplosjonen skal Vidar endelig hjem til jul etter behandling blant annet på Sunnaas. Han mangler et bein, men er takknemlig over at han fremdeles lever.

– Jeg har vært heldig, veldig heldig, sier han til NTB.

Kona kom fra eksplosjonen uten fysiske skader, men legger til at den lange tiden etter skaden har vært vanskelig og takker sønnen i Oslo for viktig støtte.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter