Nyheter

Norsk gigantlån skal sikre Europa

Jens vil låne IMF 55 milliarder.

Norge tilbyr Det internasjonale pengefondet (IMF) et lån på 55 milliarder kroner, sa statsminister Jens Stoltenberg onsdag.
– Dette gjør vi for å trygge økonomien i Europa. Det vil gi renter og en trygg plassering og er en del av en internasjonal pakke for å stabilisere verdensøkonomien, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han oppsummerte det siste halvåret på en pressekonferanse.
Statsministeren la til at Norge tilbyr lånet fordi det er i landets interesse å skape orden i verdensøkonomien.
– Slik kan vi sakte, men sikkert komme ut av den krisen vi nå er på vei inn i. Det er som en sakte film, sa Stoltenberg.

Hjelpe IMF. I 2009 ga Norge fondet et lån på 30 milliarder kroner. Nye lån vil bidra til å sikre at IMF har tilstrekkelig utlånskapasitet til å møte medlemslandenes behov for krisefinansiering. Lånetilbudet fra Norge forutsetter en større internasjonal innsats.
Eurolandene lovet mandag å stille 150 milliarder euro i lånemidler til disposisjon for pengefondet. I tillegg har flere EU-land utenfor euroområdet sagt seg villige til å gi nye lån. Også land utenfor Europa vurderer å bidra.
Dersom Stortinget gir sitt samtykke til lånet, vil midlene bli stilt til disposisjon for IMFs generelle utlånsvirksomhet. Dermed er de ikke øremerket en bestemt region eller gruppe av land, men er tilgjengelige for alle land som er medlem i pengefondet.

Viktig. Norges beslutning om å tilby nye lån til Det internasjonale pengefondet (IMF) ønskes velkommen i EU.
– Dette er viktig og en svært velkommen nyhet. Jo flere land som bidrar til å styrke IMF, jo bedre, sier en kilde nær EU-president Herman Van Rompuy til NTB.
– Så vidt jeg vet er Norge det første landet utenfor som tilbyr nye lån.
– Fra Norge, som er svært tett knyttet økonomisk til EU gjennom det indre markedet er det spesielt velkomment, sier kilden videre.
Eurolandene ble mandag kveld enige om å låne ut 150 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF). Pengene skal brukes til stabilisering av den gjeldsrammende eurosonen. Men eurolederne sliter med å få andre med på å gi IMF-lån til den kriserammede eurosonen. Sverige og Danmark sa ja mandag, mens Storbritannia gjentok sin motstand.
I forrige uke sa Japans finansminister at EU må legge fram en mye mer overbevisende plan før Japan bidrar med mer penger til IMF.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter