Nyheter

Splid om omskjæring

Både i regjeringen og innad i de rødgrønne partiene er man uenig i synet på omskjæring av gutter.

Noen vil ha forbud, mens andre vil tilby inngrepet i det offentlige helsevesenet. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har sendt ut på høring et forslag om at omskjæring kan foretas ved norske sykehus, som del av det offentlige helsetilbudet, skriver Dagbladet.

'Må forbys'. – Vi har kommet til at det er riktig at inngrepet gjøres på sykehus og med godkjent personell som sikrer forsvarlig behandling, sier Strøm-Erichsen som understreker at det er stor forskjell på omskjæring av gutter og jenter.

Justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, Jenny Klinge, mener rituell omskjæring av små gutter må forbys på lik linje med omskjæring av jenter.

– Det er en uhyrlig praksis at man med religiøs og kulturell begrunnelse skjærer bort viktige deler av friske organer. Det fører i noen tilfeller til store skader og smerter og kan ødelegge muligheten for et framtidig sexliv, sier Klinge til avisa. Hun mener den nedre aldersgrensen bør settes til 18 år.

3.000 år. Mens hun får støtte av Aps familiepolitiske talsmann Arild Stokkan-Grande, er SVs Akhtar Chaudry enig med helseministeren og departementet. Chaudry som er visepresident i Stortinget og medlem av justiskomiteen, sier dette handler om religionsfriheten til jøder og muslimer.

– Dette er en minst 3.000 år gammel tradisjon, som kommer til å fortsette. Det eneste riktige og fornuftige er å regulere det. Ellers vil man gå under jorda, eller reise til utlandet med alt det fører med seg av helserisiko, sier Chaudry.

Barneombud Reidar Hjermann ønsker en debatt om nedre aldersgrense, men mener at rituell omskjæring bør forbys på barn under 15-16 år.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter