Nyheter

Nobel-slektning hardt ut mot nobelkomiteen

En av Alfred Nobels slektninger truer med å frata Norge oppgaven med å dele ut fredsprisen.

Nobelkomiteen opptrer i strid med Alfred Nobels testamente, mener professor Michael Nobel som er oldebarn til den ene av dynamittkongens to brødre.

– I anledning av at nobelprisen deles ut 10. desember, vil jeg rope et varsku om den retningen tildelingen har tatt, skriver han i en kronikk i Aftenposten.

Han mener Nobelkomiteen de siste tiårene bevisst har sett bort fra sitt oppdrag og valgt prisvinnere ut fra egne preferanser.

– Trolig ulovlig. – Menneskerettighetsforkjempere, miljøvernere og en lang rekke andre har fått prisen til tross for at deres innsats på ingen måte ligger innenfor Nobels spesifikke fredsvisjon som framgår av testamentet, skriver han.

– At komiteen ser bort fra testamentet og utvikler sitt eget «utvidede fredsbegrep» er høyst problematisk og trolig også ulovlig, skriver Nobel.

Dersom komiteen ikke skjerper seg, kan Norge miste den prestisjefylte oppgaven med å dele ut fredsprisen, advarer han.

Kan gripe inn. – Hvis Den Norske Nobelkomité ikke vil eller evner å holde seg innenfor mandatet fra Alfred Nobel, har den svenske Nobelstiftelsen muligheter til å gripe inn overfor komiteen, mener Nobel.

Nobelstiftelsen kan i framtida komme til å kreve en liste over aktuelle priskandidater for endelig godkjennelse av vinneren, advarer han.

– Dermed kan Nobelkomiteen og Norge i den ytterste konsekvens risikere å bli satt under administrasjon fra Sverige og miste den fulle råderetten over fredsprisen, skriver Nobel.

Michael Nobel er født i Sverige, men har bodd mange år i Sveits. Han ledet Familieforeningen Nobel fra 1995 til 2006 og har selv i en årrekke vært engasjert i internasjonalt fredsarbeid og konfliktløsning. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter