Nyheter

Lag ditt eget smør!

Tine skylder på bøndene. Bøndene skylder på kyrne. Kinn heller ditt eget smør og smør tykt på i hele jula.

– Lag ditt eget smør. Seterrømme, creme fraiche eller kremfløte og litt salt i miksmasteren er alt som skal til, oppmuntrer Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

På hjemmesidene hun rår over, melk.no, beskrives fremgangsmåten: Rømmen eller fløten vispes i mikser til den skiller seg, ca 20 minutter. Unngå å piske så lenge at massen blir for varm og fettet smelter. Press deretter ut så mye væske du kan av smørklumpene med hendene, og elt inn salt etter smak. En liter rømme eller fløte blir til ca 250 gram smør.

– Er det så enkelt?

– Faktisk er det ganske lett å lage smør, men smaken blir kanskje litt syrligere enn vi er vante med fra kjøpesmøret. Du kan også tilsette dine egne smaksvarianter. Estragon, hvitløk, timian, paprika... Og hva med å lage sennepssmør eller konjakksmør og gi det bort som julegave, tipser Hauge.

Fløte. Vi gasser oss med mer av fullfete produkter enn vi har gjort på lenge her til lands. I fjor økte forbruket av rømme per hode med nesten 9 prosent, fløte med nærmere 11 prosent og smør i underkant av 12. Liten og stor nordmann spiste i snitt rundt to og en halv kilo smør i 2010, og trenden har fortsatt i 2011. Etter flere tiår med appeller fra helsemyndighetene om å velge magre produkter, hiver vi igjen innpå med fete godsaker i store mengder.

– Hva har skjedd?

– Jeg tror flere forhold ligger bak den store etterspørselen etter fete produkter. Interessen for hjemmelaget mat fra bunnen med naturlige og gode råvarer har vært økende de siste årene. Dernest er det den enorme oppmerksomheten rundt lavkarbodietter, som har eksplodert i år og forsterker denne effekten, sier Ida Berg Hauge.

Våt sommer. Hovedleverandøren av melkeprodukter, Tine, har produsert 20 millioner liter mindre melk enn vanlig så langt i år. Likevel vil de ikke ta på seg skylda for tomme smørhyller i butikkene, men peker på bøndene som ikke greier å levere nok melk. Melkebøndene skylder på den dårlige sommeren som gjør at kyrne har fått dårlig for og melker mindre enn normalt.

Julegaven til den som har alt

Rødvinssmør

100 g smør

1 ss rødløk, finhakket

2 ss rødvin

1 krm svart pepper

1 ts fransk sennep

Sennepssmør

200 g smør

2 ss sennep

1 dl persille, finhakket

safran eller gurkemeie

Hovmestersmør

200 g smør

1/2 rød paprika, finhakket

1/2 grønn paprika, finhakket

2 ts sennep

2 ss persille, finhakket

Kaperssmør

200 g smør

2 ss kapers

ca 10 sorte oliven, grovhakket

bitte litt sukker

Konjakksmør

200 g smør

2 ss konjakk

1/4 ts hvit pepper

Rødbetsmør

200 g smør

ca 100 g sursyltede rødbeter

litt hvit pepper og salt

Spinatsmør

200 g smør

ca 100 g spinat, finhakket

Chilismør

200 g smør

5 ss chilisaus

1/2 ts paprikapulver

Hvitløksmør

100 g smør

1-2 ts sitronsaft

1 kløft hvitløk, finhakket

2 ss finhakket persille

1 ts salt

1/2 krm hvit pepper

Fransk smør

200 g smør

4 ss dill, finhakket

2 ss finhakket gressløk

4 ss persille, finhakket

Bland myk-rørt smør med ingrediensene i hvert kryddersmør. Smak kryddersmøret godt til. Form til pølse og pakk i folie, plast eller lag rullade ved å smøre kryddersmøret på lett forvellede, godt avrente, grønne eller røde blader av savoykål, rødkål eller spinat. Det er også dekorativt å rulle dem i finhakket grønt, eller kryddersmøret kan fylles i uthult paprika. La kryddersmøret stivne i kjøleskapet og skjær i skiver. (Kilde: Melk.no)

Mer fra: Nyheter