– Lag ditt eget smør. Seterrømme, creme fraiche eller kremfløte og litt salt i miksmasteren er alt som skal til, oppmuntrer Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.
På hjemmesidene hun rår over, melk.no, beskrives fremgangsmåten: Rømmen eller fløten vispes i mikser til den skiller seg, ca 20 minutter. Unngå å piske så lenge at massen blir for varm og fettet smelter. Press deretter ut så mye væske du kan av smørklumpene med hendene, og elt inn salt etter smak. En liter rømme eller fløte blir til ca 250 gram smør.
– Er det så enkelt?
– Faktisk er det ganske lett å lage smør, men smaken blir kanskje litt syrligere enn vi er vante med fra kjøpesmøret. Du kan også tilsette dine egne smaksvarianter. Estragon, hvitløk, timian, paprika... Og hva med å lage sennepssmør eller konjakksmør og gi det bort som julegave, tipser Hauge.
Fløte. Vi gasser oss med mer av fullfete produkter enn vi har gjort på lenge her til lands. I fjor økte forbruket av rømme per hode med nesten 9 prosent, fløte med nærmere 11 prosent og smør i underkant av 12. Liten og stor nordmann spiste i snitt rundt to og en halv kilo smør i 2010, og trenden har fortsatt i 2011. Etter flere tiår med appeller fra helsemyndighetene om å velge magre produkter, hiver vi igjen innpå med fete godsaker i store mengder.
– Hva har skjedd?
– Jeg tror flere forhold ligger bak den store etterspørselen etter fete produkter. Interessen for hjemmelaget mat fra bunnen med naturlige og gode råvarer har vært økende de siste årene. Dernest er det den enorme oppmerksomheten rundt lavkarbodietter, som har eksplodert i år og forsterker denne effekten, sier Ida Berg Hauge.
Våt sommer. Hovedleverandøren av melkeprodukter, Tine, har produsert 20 millioner liter mindre melk enn vanlig så langt i år. Likevel vil de ikke ta på seg skylda for tomme smørhyller i butikkene, men peker på bøndene som ikke greier å levere nok melk. Melkebøndene skylder på den dårlige sommeren som gjør at kyrne har fått dårlig for og melker mindre enn normalt.
Julegaven til den som har alt
Rødvinssmør
100 g smør
1 ss rødløk, finhakket
2 ss rødvin
1 krm svart pepper
1 ts fransk sennep
Sennepssmør
200 g smør
2 ss sennep
1 dl persille, finhakket
safran eller gurkemeie
Hovmestersmør
200 g smør
1/2 rød paprika, finhakket
1/2 grønn paprika, finhakket
2 ts sennep
2 ss persille, finhakket
Kaperssmør
200 g smør
2 ss kapers
ca 10 sorte oliven, grovhakket
bitte litt sukker
Konjakksmør
200 g smør
2 ss konjakk
1/4 ts hvit pepper
Rødbetsmør
200 g smør
ca 100 g sursyltede rødbeter
litt hvit pepper og salt
Spinatsmør
200 g smør
ca 100 g spinat, finhakket
Chilismør
200 g smør
5 ss chilisaus
1/2 ts paprikapulver
Hvitløksmør
100 g smør
1-2 ts sitronsaft
1 kløft hvitløk, finhakket
2 ss finhakket persille
1 ts salt
1/2 krm hvit pepper
Fransk smør
200 g smør
4 ss dill, finhakket
2 ss finhakket gressløk
4 ss persille, finhakket
Bland myk-rørt smør med ingrediensene i hvert kryddersmør. Smak kryddersmøret godt til. Form til pølse og pakk i folie, plast eller lag rullade ved å smøre kryddersmøret på lett forvellede, godt avrente, grønne eller røde blader av savoykål, rødkål eller spinat. Det er også dekorativt å rulle dem i finhakket grønt, eller kryddersmøret kan fylles i uthult paprika. La kryddersmøret stivne i kjøleskapet og skjær i skiver. (Kilde: Melk.no)