De sakkyndige mener Anders Behring Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig. De konkluderer med at han har diagnosen paranoid schizofreni. De mener denne diagnosen over tid har endret Breivik.
Diskuter på vl.no: Fungerer vårt rettssystem slik det skal?
– I sitt eget univers. I rapporten skriver de psykiater Torgeir Husby og medsakkyndig Synne Sørheim at Breivik lever i sitt eget vrangforestilte univers, og de mener alle hans tanker er styrt av dette. De sier Breivik har «bisarre» og «grandiose» vrangforestillinger», der Breivik selv mener seg utvalgt til å lede hvem som skal leve og hvem som skal dø. Han ser seg også som utvalgt til å lede folket.
De rettsoppnevnte sakkyndige skriver i rapporten som ble offentliggjort tirsdag, at Breivik i oppkjøringen og gjennomføringen, samt i samtaler med rettspsykiaterne, var psykotisk.
13 samtaler. Rettspsykiaterne har hatt 13 samtaler med Breivik, men samlet varighet på 36 timer. Rapporten er 243 sider.
Husby og Sørheim har vurdert om Breivik var tilregnelig eller ikke da han massakrerte ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya og sprengte en bombe i regjeringskvartalet 22. juli. 77 mennesker ble drept og svært mange skadd.
– Vanskelig. – Det har vært et svært vanskelig og omfattende arbeid. Det er den største saken i hvert fall jeg har vært borte i, og den er vel også den største saken i norsk krimpsykiatrisk historie, uttalte Husby til NTB på vei inn i tingretten tirsdag formiddag.
Professor Tarjei Rygnestad leder den rettsmedisinske kommisjonen som skal vurdere om Breivik-rapporten faglig henger på greip. Det blir en stor utfordring, fastslår han.
– Vi skal sørge for en faglig kvalitetssikring av rapporten. Spørsmålene er om premissene og konklusjonen er holdbare, sier Rygnestad til NTB.
Normalt tar det en måneds tid å vurdere en rettspsykiatrisk rapport, men Breivik-rapporten kan ta noe lengre tid.
Kan bli mer omfattende. Rettssaken mot Anders Behring Breivik kan bli noe mer omfattende dersom han erklæres strafferettslig utilregnelig.
– Det vil uansett bli ført en rettssak mot ham, og den vil belyse det som har skjedd på samme måte som om det var påstand om straff, sier direktør Tor Langbach i Domstoladministrasjonen til NTB.
Bevisførselen knyttet til straffeutmålingen kan derimot bli noe annerledes og ta mer tid dersom Den rettsmedisinske kommisjonen slutter seg til de rettsoppnevnte psykiaternes rapport.
16. april. – Den psykiatriske delen vil da rimeligvis komme i fokus og kan nok bli litt mer omfattende enn den ellers ville ha blitt, sier Langbach.
– Men spørsmål om bakgrunn og psykiatri hadde nok blitt reist uansett, så i all hovedsak vil rettssaken gå som ellers, tror han.
Den rettsoppnevnte kommisjonen skal avgi sin uttalelse før jul. Deretter kan den mer konkrete planleggingen av rettssaken starte. Saken mot Breivik er berammet til 16. april 2012.