Nyheter

Dansk misjon frykter homovielser

Organisasjonene gjør det de kan for å hindre brudd i samarbeidet med afrikanske kirker.

– Hos partnerkirkene i sør anser man vielser av to av samme kjønn som en åpenlys fornektelse av Bibelens autoritet. Det kan få konsekvenser for samarbeidet, sier Jonas A. Jørgensen til Kristeligt Dagblad.

Han leder Dansk Missionsråd, paraplyorganisasjonen for 30 danske misjonsorganisasjoner og søsterorganisasjonen til norske Norme.

LES OGSÅ: Danske homofile får gifte seg i kirken.

Vanskelig. Den danske kirkeministeren Manu Sareen har nylig kunngjort at regjeringen gjennom en rekke lovendringer vil sørge for at det blir vielser av homofile i den danske folkekirken.

Jørgensen forventer at dette vil gjøre det vanskeligere for misjonsorganisasjoner tilknyttet den danske kirken å være tilstede og samarbeide med partnere i sør. Nå gjør Dansk Missionsråd det de kan for å forhindre brudd i samarbeidet.

– Vi bruker mye tid på å forklare at vi er frie misjonsorganisasjoner, selv om vi samtidig ser på oss selv som folkekirkelige organisasjoner. Vi skal med andre ord bevise at vi som misjonsorganisasjoner ikke automatisk er en del av den danske statskirken, som bifaller vielse av homoseksuelle. Det kan være vanskelig, sier generalseretæren.

Ultimatum. Den Etiopiske Mekane Yesus-kirken har ifølge Jørgensen gitt amerikanske lutherske kirker ett år på å snu i sitt syn på homofilt samliv.

– Hvis ikke vil de ikke motta penger fra dem eller samarbeide med dem framover. Det samme vil muligens skje med danske misjonsorganisasjoner.

Også den lutherske kirken i Tanzania har valgt denne linjen.

Bispebrudd. Generalsekretær Sune Skarsholm i Dansk Ethioper Mission, en organisasjon innenfor folkekirken, sier han tror at kirkene vil forholde seg til den danske kirkevirkeligheten på samme måte som man har gjort til den svenske. Svenska kyrkan vedtok i 2009 å vie homofile.

– Resultatet ble at man ikke lenger ønsker å ha offisielle relasjoner til den svenske kirkens ledere og biskoper. Man vil ikke møte dem og ikke invitere dem på besøk.

Danmarks største misjonsorganisasjon, Danmission, regner derimot ikke med å støte på noen problemer.

– På Madagaskar har kirkepresidenten gitt uttrykk for at vi kan ha hver vår holdning til spørsmålet. De ønsker imidlertid ikke at vi prøver å endre deres holdning. Det vil vi respektere, sier generalsekretær Mogens Kjær.

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Mer fra: Nyheter