Nyheter

Tingretten vil gi alle mulighet til å se Breivik

Forsvarerne vil ha ham i retten, politiet og tingretten går for videooverføring.

Oslo tingrett mener fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik skal gå for åpne dører neste mandag.

Oslo tinghus forbereder seg på storinnrykk fra presse, berørte og vanlige nysgjerrige som ønsker å få se den terrorsiktede 32-åringen med egne øyne når fengslingsmøtet starter.

Politiet ba om lukking av dørene med unntak for direkte berørte og journalister. Tingretten mener derimot at det ikke er grunner til at ikke alle som ønsker det, skal få adgang.

– Teoretisk mulighet. I kjennelsen om åpne dører, som ble offentlig tirsdag ettermiddag, konkluderer dommer Torkjel Nesheim med at påtalemyndigheten ikke behøver å oppgi opplysninger som kan være sensitive for etterforskningen av terrorsaken under møtet.

Han skriver også at det så langt i etterforskningen ikke er noe som tyder på at Anders Behring Breivik har hatt medhjelpere.

– Slik saken er opplyst, framstår det bare som en teoretisk mulighet at siktede vil kommunisere med mulige medvirkere på en måte som vil skade etterforskningen, skriver Nesheim.

Selv om saken er ekstraordinær, både i karakter og alvorlighetsgrad, har ikke retten funnet det godtgjort at lukkede dører er påkrevd, framgår det av kjennelsen.

300 tilhørere. Det er ennå ikke avklart om Breivik får møte personlig i rettslokalet i tingretten, eller om hans tilstedeværelse blir begrenset til videooverføring fra Ila fengsel. Tingretten støtter politiets ønske om videolink, men Breiviks advokater har anket avgjørelsen og sier de vil forfølge den til høyesterett om nødvendig.

Tingretten legger opp til at det blir betydelig interesse for fengslingsmøtet og har satt av sal 227, en av de største i Tinghuset.

– Det er adgang for presse, pårørende, ofre, advokater og andre, men når det er fullt, så er det fullt, sier sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett.

Det vil også bli overføring til andre saler og totalt regner sorenskriveren med at 300 personer vil kunne overvære fengslingsmøtet.

Forsvarers ønske. Dommerens konklusjon er helt i tråd med hva forsvarerne til Anders Behring Breivik har insistert på i samtlige rettsmøter til nå. Før han besøkte sin klient i Ila fengsel tirsdag ettermiddag, sa Lippestad til NTB at han mener det er riktig med åpne dører under rettsmøtene.

– Vi mener det strider med rettssikkerhetsprinsippene om han ikke får møte personlig, sier Lippestad.

Han medgir at Breivik selv har andre beveggrunner for å ønske åpne dører.

– Hans argument er at han ønsker å møte pressen, sier Lippestad.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter