Fangeutvekslingen tirsdag gir også håp om andre politiske løsninger.
SE BILDESERIE: Gilad Shalit og palestinske fanger løslatt
– Jeg håper denne avtalen vil bidra til fred mellom palestinerne og israelerne og bli til hjelp for samarbeidet dem imellom, var en av Shalits første kommentarer som fri mann.
LES MER:Gilad Shalit hjemme i Israel
– Føler seg OK. Gilad Shalit føler seg OK, men han lider av mindre sårskader som ikke ble godt nok behandlet i palestinsk fangenskap, forteller den israelske soldatens far.
Shalit bærer også preg av å ikke ha vært i dagslys på flere år, sier Noam Shalit sine første uttalelser etter sønnens løslatelse tirsdag.
– I dag avslutter vi en lang og utmattende reise som begynte i juni 2006 og endte etter fem år og fire måneder i oktober 2011, sa Shalit.
Takket for støtte. Han takket det israelske folk og regjeringen for støtten, og bemerket at helikopteret som brakte ham til hjembyen, fløy to runder over området slik at han kunne se de flere tusen menneskene som hadde møtt opp for å ønske ham velkommen.
– Vi opplevde vår sønns gjenfødelse, sa Shalit på en improvisert pressekonferanse i hjembyen Mitzpeh Hila nord i Israel.
Ifølge ham levde sønnen under «svært harde forhold» de første årene i fengsel, men i løpet av de siste årene ble behandlingen bedre.
Første på 25 år. Det er første gang på 26 år at en israelsk soldat som er blitt tatt til fange, har fått friheten tilbake, og over hele Israel feiret folk med velkomstplakater og flagg.
LES MER: Gilad Shalit – et israelsk symbol
4.000 blomster. Veien fram til Shalit-familiens hus var dekket med 4.000 hvite blomster og et kjempebanner med teksten: «Det er så godt at du er kommet hjem!»
Savnet familien. – Jeg har selvsagt savnet familien min og det å gå ut med vennene mine, fortalte en blek og tynn Shalit, som understreket at han er i god form.
Han uttrykte også håp om at alle palestinske fanger skulle løslates.
– Jeg vil være svært glad hvis alle ble løslatt, men de burde ikke ta opp igjen kampen mot Israel, la han til.
Palestinsk jubel. Også på palestinsk side sto jubelen i taket da 477 palestinske fanger ble løslatt. Både på Vestbredden og Gazastripen sto tusenvis av familiemedlemmer i kø for å klemme dem, med gledestårer rennende nedover kinnene.
I Gaza by ventet rundt 200.000 mennesker for å gi de tilbakevendte en skikkelig velkomst og fest.
LES MER: Israel løslater fange med 29 livstidsdommer
Mange skuffet. Men fangeutvekslingen vekker også kritikk og skuffelse – på begge sider.
I Israel er pårørende til ofre for palestinske angrep skrekkelig skuffet over at palestinere med blod på hendene er blant de løslatte.
– Heis det svarte flagget over hustakene. Dette er en sorgens dag, sa Shvuel Schijveschuurder.
Foreldrene hans og tre søsken ble drept i et palestinske selvmordsangrep mot en pizzarestaurant i Jerusalem i 2001. Nå er palestinere som var involvert i ugjerningen, løslatt.
Shalits far vrir rundt kniven, sier Yosi Tshur, som mistet sønnen Assaf i et palestinsk angrep i Haifa.
LES MER: Shalit-løsning kan bedre klimaet mellom partene i Midtøsten
Sendt i eksil. Også på palestinsk side er gleden blandet med sinne og sorg.
163 løslatte fanger blir sendt til Gazastripen til eksil der, og ikke hjem til der de kom fra i Øst-Jerusalem eller Vestbredden. Rundt 40 andre blir sendt i eksil til Tyrkia, Syria og Qatar.
1.027 i bytte. I bytte for Gilad Shalit skal Israel til sammen løslate 1.027 palestinske fanger. Mange palestinere peker imidlertid på at det fortsatt sitter rundt 5.000 palestinere i israelske fengsler, svært mange av dem fengslet for det de selv mener er en legitim kamp mot okkupasjonsmakten Israel.
Mens Gilad Shalit satt fem år i fangenskap, har mange av palestinerne sittet både 10, 20 og til og med 30 år innesperret. En av fangene er 78 år gammel.
Eksperthåp. Men uansett om folk føler sinne eller glede over avtalen, mener eksperter at avtalen kan bidra til et nytt politisk klima og at Hamas igjen må regnes med som politisk part.
Den åpner både for palestinsk forsoning mellom Hamas og Fatah, og kan også få konsekvenser for Israels blokade av Gazastripen. Shalits fangenskap har vært en av hovedårsakene til blokaden.
Møter med Midtøsten-kvartetten. Den såkalte Midtøsten-kvartetten, FN, USA, EU og Russland, forsøker å få i gang fredssamtaler mellom Israel og palestinerne. Meklere skal møte partene hver for seg i Jerusalem 26. oktober.
Netanyahu kritiserer. Israels statsminister Benjamin Netanyahu kritiserer imidlertid palestinerne for ikke å ville møtes ansikt til ansikt.