Nyheter

Demonstranter i 1000 byer tok oppgjør med politiske eliter

- Vi er ikke enige om alt, men vi er enige om at noe må forandres, oppsummerte Aurelio Aguirre under den internasjonale aksjonsdagen i Oslo.

Til sammen deltok anslagsvis rundt hundre mennesker i demonstrasjonen som var inspirert av protestene i USA og Europa mot de politiske og økonomiske elitene.

Solidaritet. – I dag protesterer millioner av mennesker i nesten 1.000 byer i 82 land og på alle kontinenter for systemforandring. Vi aksjonerer i solidaritet med dem som lider under urettferdige kutt, sa leder Benedikte Hansen i Attac Norge til NTB.

Occupy Wall Street. Det er den antikapitalistiske protestaksjonen Occupy Wall Street som var den direkte inspirasjonen til den internasjonale 15. oktober-aksjonen for en ny verden lørdag. På nedre Manhattan i New York har demonstranter siden 17. september protestert mot finanssektoren, den økonomiske situasjonen i USA og de store selskapenes innflytelse i amerikansk politikk

Broket forsamling i Oslo. En broket forsamling av frikere, pønkere, antikapitalister og systemkritikere «okkuperte» Eidsvolls plass foran Stortinget på fredelig vis. I et hjørne sto tidligere bordellmamma Bente Lyon under parolen «sex worker's rights = human rights», mens to unge menn med hatter inspirert av hodeplaggene i Robin Hood-filmene på motsatt side krevde skattlegging av finanstransaksjoner.

Robin Hood. – Vi vil ta verdier fra finanseliten og gi dem til folket ved å skattlegge transaksjonene på børsen. EU er i ferd med å innføre en slik skatteordning, og Norge må gjøre det samme, sa Martin Giset fra robinhoodskatt.no.

Norsk-chilenske Aurelio Aguirre sier han representerer de «99 prosent»– bevegelsen som mener den forsvarer folkets interesser mot den ene prosenten som sitter med mesteparten av pengene og makten.

– Mange har det bra i Norge, men ikke alle. Også her ligger den samme markedsideologien til grunn for de systemene som fører til større sosiale forskjeller og som nå påfører folk lidelser blant annet i Europa og USA, sa Aguirre før han kalte inn til «allmøte» på Eidsvoll plass.

Hett i Roma. I Italia regnet imidlertid arrangørene med en oppslutning på rundt 100.000 i demonstrasjonene. Blant dem var det både arbeidsledige, studenter og pensjonister.

Om lag 750 busser var satt opp for å bringe demonstrantene, som kaller seg «de indignerte» inn til den italienske hovedstaden.

Om lag 2.000 politifolk skulle sørge for at marsjen gikk fredelig for seg, men en gruppe aktivister brøt underveis ut av demonstrasjonen og satte fyr på biler og knuste ruter.

Svart røyk lå tjukk over toget av ellers fredelige demonstranter i den italienske hovedstaden.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter