Nyheter

Ellen Johnson-Sirleaf – en mektig afrikansk kvinne

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf har lagt ned en stor innsats for å åpne verdens øyne for kvinner både som ofre i krig og som gode ledere i fredstid.

Den Harvard-utdannede økonomen har en flere tiår lang karriere bak seg, som også favner eksil og fangenskap, arbeid for FN og Verdensbanken så vel som politisk arbeid i hjemlandet.

Hun ble Afrikas første demokratisk valgte kvinnelige president da hun i 2005 vant det første demokratiske valget i Liberia etter at den beryktede Charles Taylor gikk av og borgerkrigen var over.

Hun spilte også en viktig rolle i overgangsstyret fram mot valget.

Johnson-Sirleafs mål er å gjøre hjemlandet til et lysende eksempel for vekst og gode levekår på et kontinent som så ofte forbindes med krig og nød. Da må kvinner være med.

Resolusjon 1325. Kvinner, ikke bare i afrikanske land, men i alle land herjet av kriger, har nytt godt av hennes innsats for å gi dem beskyttelse i krig ved å få verdens land til å implementere FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325 om kvinner fred og sikkerhet for 11 år siden.

Sammen med finske Elisabeth Rehn reiste Johnson-Sirleaf til 14 land for å snakke med kvinnene som hadde opplevd krig på kroppen.

De fikk førstehånds beskrivelser av hvordan voldtekt, ydmykelse og tvangsprostitusjon ble brukt som strategi i krigføring og forekom også hyppig under fredsbevarende operasjoner, skriver Forum Norge 1325.

Resultatet ble rapporten «Women, War and Security» i 2002, med en rekke anbefalinger til verdenssamfunnet.

Johnson-Sirleaf sørget også for at Liberia ble det første landet i sør som lanserte en handlingsplan for å gjennomføre resolusjonen.

Skole og politi. Også i hjemlandet har hennes engasjement for kvinners stilling satt preg på hennes politikk. Jenter skal inn i skolen, og kvinner inn i politiet for å bekjempe overgrep og overfall.

Under Johnson-Sirleafs presidentskap er Liberia blitt det første landet i Vest-Afrika som har en lov om informasjonsfrihet. Landets enorme gjeldsbyrde er også fjernet.

Ellen Johnson-Sirleaf stiller til gjenvalg under presidentvalget 11. oktober. Dette er blitt kritisert fordi hun tidligere skal ha sagt at hun kun ville sitte i en periode. At hun tidligere også var politiske alliert med Charles Taylor er også blitt brukt mot henne, men hun mener selv hun raskt tok avstand da hans ståsted ble tydelig. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter