Nyheter

Sterke reaksjoner på Israels trussel om PKK-støtte

Vurderer å trappe opp diplomatisk strid.

Israel vurderer å trappe opp den diplomatiske striden med Tyrkia ved å gi våpenstøtte til den terrorstemplede, kurdiske PKK-geriljaen.

Tyrkia kuttet i forrige uke alt militært og industrielt samarbeid med Israel og utviste landets ambassadør.

LES OGSÅ: Minst tre personer drept ved israelsk ambassade

Bakgrunnen for det dramatiske bruddet var at Israel nektet å beklage drapene på ni tyrkiske statsborgere under den dramatiske bordingen et sivilt skip på vei til Gaza i mai i fjor.

Ifølge den israelske storavisen Yedioth Ahronoth satte utenriksminister Avigdor Lieberman ned en gruppe for å utforme et svar på det tyrkiske utspillet, og en av gruppens anbefalinger skal ha vært å gi våpenstøtte til den kurdiske PKK-geriljaen.

Statsminister Benjamin Netanyahu har ikke kommentert opplysningen, men bekreftet før helgen i en kunngjøring at visse «teoretiske muligheter» var diskutert i tilfelle en ytterligere opptrapping av den striden med Tyrkia.

Anonyme kilder i israelsk UD har forsøkt å avdramatisere trusselen ved å hevde at departementets råd til Lieberman var å unngå en ytterligere opptrapping av konflikten.

Noe offisielt dementi om at våpenstøtte til PKK er et av flere mulige alternativer som diskuteres, har imidlertid ikke kommet fra israelsk side.

PKK er stemplet som terroristgruppe av både USA, EU og NATO, og tyrkiske myndigheter har reagert sterkt på den israelske trusselen om å støtte gruppen.

– Vi gir ikke etter for utpressing, slo Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu ifølge den israelske avisen Haaretz fast under en pressekonferanse i Ankara søndag.

– Hver eneste gang noen ønsker å ramme Tyrkia, benytter de PKK som redskap. Det er viktig at også våre kurdiske brødre er oppmerksomme på dette, la han til. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter