Nyheter

Godt – men ikke godt nok

Nok en gang ser de rødgrønne ut til å tape kampen om Oslo. – Frustrerende, sier ordførerkandidat Rune Gerhardsen.

De foreløpige valgresultatene viser at de rødgrønne ligger an til å få knappe 46 prosent av stemmene i Oslo. Arbeiderpartiet er foreløpig Oslos nest største parti, med 33,3 prosent av stemmene. Høyre får 35,6 prosent, en framgang på over 10 prosentpoeng sammenlignet med forrige kommunevalg. Framskrittspartiet ligger an til å få 7,2 prosent av stemmene, og har dermed halvert sin oppslutning i hovedstaden. På tross av Frps dårlige valg, leder de borgerlige i hovedstaden med til sammen 53,5 prosent.

– Vi gjør et godt valg, og å tape igjen nå vil være veldig frustrerende. Vi trenger et skifte, sier Aps ordførerkandidat Rune Gerhardsen til Vårt Land.

22. juli-effekt. Han er spent på det endelige resultatet, og mener Oslo står i en spesiell posisjon med tanke på evetuelle effekter av 22. juli.

– Oslo har flest innvandrere, og terrorangrepet var et angrep på mangfoldet. Derfor tror jeg at virkningen vil være størst her, sier Gerhardsen.

Forsiktig optimist. – Vinner vi, kunne det nok vært fristende å feire. Men jeg skal grytidlig opp i morgen, så det får vente til senere, sa byrådslederkanidat i Oslo Arbeiderparti, Libe Riber-Mohn til Vårt Land før offentliggjøringen av prognosene.

Hun var forsiktig optimist i forkant av valgresultatet.

– Jeg håper og tror på seier i Oslo. Så lenge valgmålingene er såpass sprikende, er det ingenting som er sikkert, kommenterte hun.

– Ny giv. Uansett resultat mener Gerhardsen at det vil bli en ny start for Arbeiderpartiet i Oslo.

– Det skjer et generasjonsskifte, og mange nye folk kommer inn med ny giv.

Selv er han sikret en plass i bystyret.

– Om det blir som ordfører eller ikke, gjenstår å se, kommenterer han tørt.

Usikker porisjon. Også i de andre store byene ligger Arbeiderpartiet i en usikker posisjon. I Trondheim ser Rita Ottervik ut til å miste 9 mandater i kommunestyret med en tilbakegang på 2,4 prosentpoeng. Det rødgrønne samarbeidet leder likevel i Trondheim, med til sammen rundt 54 prosent av stemmene.

I Tromsø går Ap tilbake over ti prosentpoeng, fra nærmere 40 prosent i kommunevalget 2007 til rundt 29 prosent i 2011. Ap ser ut til å gjøre et godt valg i Bergen, der de går fram 6,2 prosentpoeng fra forrige kommunestyrevalg til 30 prosent. I Stavanger går Ap også fram, fra 22 prosent i 2007 til foreløpige 29,4 i år.

«Beste kommunevalg på 24 år». Arbeiderpartiet ser på landsbasis ut til å oppnå 32,4 prosent oppslutning.

– Resultatet er spesielt imponerende, fordi regjeringspartier ofte går tilbake i kommunevalg, sier Jens Stoltenberg.

Han virket svært fornøyd med de foreløpige resultatene da han snakket til sine partikollegaer på slutten av valgvaken.

– Vi er en av valgets klare vinnere, slo han fast.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter