Nyheter

Lesbisk par måtte til Sverige for vielsen

De to kvinnene ville ha kirkelig bryllup. Det ordnet de i Hagakyrkan i Göteborg.

– For oss var det veldig viktig å få gifte seg i kirken. Jeg, og nå konen min, er begge aktive i kirken, forteller Elisabeth Fongen fra Bærum til Budstikka.no.

Den utvalgte er Fongens tidligere samboer, Sara Elisabeth Moss, som også er styremedlem i Åpen kirkegruppe for lesbiske og homofile. Paret giftet seg i Hagakyrkan i Göteborg lørdag 13. august. Nå gjenstår bare ekteskapsprøving hos Folkeregisteret, slik praksisen også er for heterofile par.

Først ute. – Så vidt Åpen Kirkegruppe kjenner til, er vi det første norske paret som velger denne løsningen siden svenske prester fikk anledning til å vie homofile par for om lag to år siden, sier ekteparet i en e-post til Vårt Land.

– Mange av våre venner blir sjokkert over at homofile ikke kan gifte seg i kirken. Det er det jo slettes ikke. Her mener vi Vårt Land og andre medier bør drive litt folkeopplysning, sier de.

Begge kvinnene er med i aksjonen Raus Folkekirke, som til helgen tar temaet opp til debatt i Oslo.

– I anledning kirkevalget mener vi at dette er en interessant sak. Spørsmålet om vigsel for homofile og lesbiske må snart avklares i Den norske kirke, og forhåpentlig skjer det i løpet av neste fireårsperiode, sier ekteparet Fongen og Moss.

Dansk utvikling. I Danmark melder den danske kirkeministeren Per Stig Møller ifølge Kristeligt Dagblad at det kommer en lov som tillater kirkelige vielser.

– Vi kan konstatere at uansett valgets utfall vil det i det nye folketinget være politisk støtte for å innføre homoseksuelle vielser i folkekirken, sier Møller til avisen.

Han understreker at prester som av samvittighetsgrunner ikke ønsker dette, kan fritas.

Biskop Peter Fischer-Møller understreker på sin side at det handler om å inngå og velsigne et partnerskap i kirken.

– For meg kan man godt kalle det en vielse, bare man gjør oppmerksom på at det er snakk om to forskjellige ordninger, sier biskopen.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter