Nyheter

Lesbisk par måtte til Sverige for vielsen

De to kvinnene ville ha kirkelig bryllup. Det ordnet de i Hagakyrkan i Göteborg.

– For oss var det veldig viktig å få gifte seg i kirken. Jeg, og nå konen min, er begge aktive i kirken, forteller Elisabeth Fongen fra Bærum til Budstikka.no.

Den utvalgte er Fongens tidligere samboer, Sara Elisabeth Moss, som også er styremedlem i Åpen kirkegruppe for lesbiske og homofile. Paret giftet seg i Hagakyrkan i Göteborg lørdag 13. august. Nå gjenstår bare ekteskapsprøving hos Folkeregisteret, slik praksisen også er for heterofile par.

Først ute. – Så vidt Åpen Kirkegruppe kjenner til, er vi det første norske paret som velger denne løsningen siden svenske prester fikk anledning til å vie homofile par for om lag to år siden, sier ekteparet i en e-post til Vårt Land.

– Mange av våre venner blir sjokkert over at homofile ikke kan gifte seg i kirken. Det er det jo slettes ikke. Her mener vi Vårt Land og andre medier bør drive litt folkeopplysning, sier de.

Begge kvinnene er med i aksjonen Raus Folkekirke, som til helgen tar temaet opp til debatt i Oslo.

– I anledning kirkevalget mener vi at dette er en interessant sak. Spørsmålet om vigsel for homofile og lesbiske må snart avklares i Den norske kirke, og forhåpentlig skjer det i løpet av neste fireårsperiode, sier ekteparet Fongen og Moss.

Dansk utvikling. I Danmark melder den danske kirkeministeren Per Stig Møller ifølge Kristeligt Dagblad at det kommer en lov som tillater kirkelige vielser.

– Vi kan konstatere at uansett valgets utfall vil det i det nye folketinget være politisk støtte for å innføre homoseksuelle vielser i folkekirken, sier Møller til avisen.

Han understreker at prester som av samvittighetsgrunner ikke ønsker dette, kan fritas.

Biskop Peter Fischer-Møller understreker på sin side at det handler om å inngå og velsigne et partnerskap i kirken.

– For meg kan man godt kalle det en vielse, bare man gjør oppmerksom på at det er snakk om to forskjellige ordninger, sier biskopen.

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter