Nyheter

Hallgrim Berg angrer ingenting

Høyre-veteran Hallgrim Berg avviser at tanken om «Eurabia» kun er fantasi. Han er bekymret for den vestlige kulturs fremtid.

Den tidligere stortingsrepresentanten fra Høyre refererer i sin islamkritiske bok Amerikabrevet: Europa i fare hyppig til Fjordman alias Peder Jensen. Bloggeren er blitt utpekt som hovedinspirasjonskilden til Anders Behring Breivik og er en ivrig eksponent for Eurabia-tankegodset. Det baserer seg på at Europa som en konsekvens av stor innvandring, høye muslimsk fødselsratene, omfattende bygging av moskeer og vestlige lederes kapitulasjon, i løpet av et par generasjoner vil ha muslimsk flertall.

«Islam er på fremmarsj. Målet til det militante og imperialistiske islam er verdensherredømme. Den første etappen er å presse Europa til å bli et Eurabia», oppsummerer Berg på baksiden av boken.

– Interessant teori. Eurabia-ideologien er blitt avvist som en eneste stor konspirasjonsteori av flere eksperter i etterkant av terrorhendelsen 22. juli. Hallgrim Berg angrer derimot ikke på sine uttalelser.

– Det er en interessant teori. Derfor reagerer jeg sterkt på at mange at nå bare setter en strek over et viktig historisk verk, sier han med henvisning til Bat Ye'ors bok Eurabia: The Euro-Arab Axis.

– Støtter du denne ideologien?

– Jeg sier ikke at jeg går god for alt. Men at en drøss med handelsavtaler, omfattende innvandringsavtaler og omskriving av lærebøker har hatt en målbar effekt som har oversteget det mange forestilte seg for 30 – 40 år siden, kan det ikke være tvil om.

– Det er vel ikke så mye som tyder på at det blir muslimsk flertall i Norge med det første?

– Andelen er vel cirka fire-fem prosent. Det er jo bare eksotisk hittil. Men det er mange som har klare intensjoner og målsetninger om å bosette Europa. I Kosovo var rundt 60 prosent muslimer i 1970-åra. I dag er tallet rundt 90 prosent. Det har blitt bifalt med applaus, sier Hallgrim Berg, som frykter for det politiske debattklimaet i Norge.

– Stiller du kritiske spørsmål om Islam i dag, så er du islamofob. Jeg reagerer som akademiker på at den tendensen til å utdefinere og raljere med andre som står for noe annet enn det som er akseptert.

Kristen støtte. Hallgrim Berg er bare en av mange som støtter Eurabia-ideologien. Tankegangen har hatt stort gjennomslag i kristne miljøer. En av dem som har snakket varmt for ideologien er Norge idag-redaktør Finn Jarle Sæle.

«Vi ser det som som en hovedoppgave å forsvare Israel og USA ut fra et klart demokratikriterium - og anbefale denne alliansen i stedet for den muslimske alliansen om Eurabia», skrev Sæle i 2008.

Der skrev han også varmt om forfatteren Bat Yeór.

«Hun har gjort banebrytende arbeider om kristendommen og jødedommens liv under Islam i 1.200 år. Og hun er en av de aller viktigste forfatterne for den som vil forstå røttene til konflikten i Midtøsten.»

Vårt Land lyktes ikke i å komme i kontakt med Finn Jarle Sæle i går.

Kriserer Ye'or. Fafo-forsker Kjetil Selvik finner det problematisk bare at Bat Ye'or snakker om «den arabiske verden» mot den europeiske.

– Ideen hennes er at den arabiske verden fikk strupetak på Europa etter oljekrisen i 1973. Men den arabiske verden var på ingen måte en enhetlig størrelse. Den besto av fløyer som var i kald krig med hverandre, og frontene var ganske steile, sier Selvik.

Han har Midtøsten, sammenliknende politikk, islam og politisk økonomi som arbeidsområder. Selvik har også en langt annen forklaring på hvorfor oljekrisen gikk over relativt raskt. Han viser til at Saudi-Arabia trakk seg fra koalisjonen bak oljeembargoen.

– Saudi-Arabia var omgitt av nabostater som Irak, Jemen og Syria som var sovjetstøttede og som representerte en arabisk nasjonalisme som var sterkt imot monarkiene. Derfor klamret kongedømmet Saudi-Arabia seg til Vesten for å få beskyttelse fra den arabiske nasjonalismen som preget nabolandene, mener Selvik.

– Konspirasjon fra ny kant. Selvik ser på Ye'ors tanker som konspirasjonsteori, og synes det er interessant med en teori fra europeisk vinkel.

– Konspirasjonsteorier som ofte dreier seg om at alt henger sammen med alt og at det er en plan bak alt, har vært mye vanligere i Midtøsten, og særlig det å hevde sammenhenger fra vestlige stormakters tørst etter olje.

– Kan man argumentere for at EU underkaster seg arabiske interesser?

– Internasjonal politikk er veldig kompleks, og det er så mange faktorer som påvirker på så mange nivåer, at det å redusere det til én faktor som skal være det ene utslagsgivende for all historisk utvikling, tror jeg er å trekke det for langt.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter