Nyheter

NMS satser mer på Europa og Midt-Østen

Den nye misjonsgeneralen ønsker at Misjonsselskapet enda mer skal påtale urett og arbeide for mer rettferd i verden. Og de vil satse mer nærmere Norge.

Onsdag kveld åpnet generalforsamlingen i Det Norske Misjonsselskap (NMS), som Jeffrey Huseby mener er moden for debatt om hvordan organisasjonen i enda større grad kan være «en profetisk røst» i Norge og internasjonalt.

– Er NMS for snill?

– Nei, ikke nødvendigvis. Men alle som tror har ansvar for å påtale urett, fremme rettferdighet og leve som Jesu etterfølgere. NMS står i fare for å bli litt defensive og redde for å påtale ting som kan skape konflikt i samarbeidet internasjonalt. Her tror jeg vi kan styrke profilen, svarer Misjonsselskapets førstereisgutt - og general - ved starten av generalforsamlingen i Kristiansand.

Misjonsdebutant. Denne uka har Jeffrey Huseby sin debut som generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap. 53-åringen deltar på sin første generalforsamling i organisasjonen der han har vært leder i bare tre måneder.

Han varsler at NMS vil trappe noe ned på virksomheten i tradisjonelle misjonsland, som Etiopia, Kamerun og Madagaskar.

– Samtidig øker vi noe i Mali, Midt-Østen og europeiske land som England. Å drive kristen misjon i den muslimske verden er utfordrende og krevende. Og Europa utfordrer til mer misjon etter hvert som verdensdelen blir mer og mer sekularisert, sier Huseby til Vårt Land.

Forslaget til ny strategi for kommende treårsperiode skal etter planen debatteres lørdag.

Blanke ark. Huseby kom inn i NMS-ledelsen med blanke ark - etter en turbulent periode preget av oppsigelser, nedbemanning, kostnadskutt og uenighet om sentralisering og rasjonalisering i organisasjonen.

– Hva mener du er de store utfordringene for Det Norske Misjonsselskap akkurat nå?

– I et kort perspektiv handler det om å få enda bedre kontroll på økonomien. For å takle en strammere økonomisk hverdag må NMS stømlinjeformes mer. Vi har nok hatt litt feil kurs på skuta når det gjelder økonomi. Den største utfordringen på litt sikt er å bidra til at misjonens sak får tilslutning fra nye generasjoner. Det handler om at Gud er glad i oss, og at den kjærligheten gjelder for andre mennesker også. Troen er ikke noe vi har fått til odel og eie, men noe som skal gis videre til nye mennesker.

Misjonsskepsis. Den nye misjonsgeneralen har merket seg at ordet misjon vekker ulike assosiasjoner, og at også en del kristne er betenkt mot å bruke dette begrepet:

– Jeg tror tiden er inne for å blankpusse misjonsbegrepet.

Huseby er sterkt opptatt av at kristne skal se sitt ansvar for misjon og evangelisering:

– Dypest sett må kristne oppdage at det de selv har fått, troen, har de selv et ansvar for å gi videre. Jeg tror det er rett som det er sagt: At Jesus i dag har mange tilhengere, men for få etterfølgere.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter