Nyheter

Nato-fly feilbombet opprørere

Tolv drept i angrep i Misrata.

Tolv libyske opprørere ble drept og fem ble såret da Nato-fly ved en feil bombet dem i byen Misrata onsdag, opplyser en opprørsleder i byen.

Opprørerne var først motvillige til å kommentere feilbombingen av frykt for at Nato skulle innstille angrepene mot de libyske regjeringsstyrker i området, men bekrefter nå overfor The New York Times hendelsen.

Ifølge opprørslederen Abdullah Mohammed etablerte opprørssoldater tirsdag stillinger i en saltfabrikk i Misrata, for å hindre regjeringsstyrker fra å innta havneområdet i nærheten.

Var informert. Nato ble ifølge Mohammed informert om dette, men onsdag ettermiddag ble likevel saltfabrikken gjenstand for et luftangrep.

– Vi befant oss på nøyaktig samme sted, og de traff det, forteller han.

Tolv opprørssoldater ble drept og fem ble såret under flyangrepet, bekrefter Abdullah Mohammed.

Onsdagens feilbombing var ikke den første. I begynnelsen av april innrømmet Nato at tre av deres kampfly ved to tilfeller hadde angrepet opprørsstillinger. Minst tolv opprørere ble drept i angrepene, som Nato senere beklaget.

Norske fly. Nato har ikke kommentert opplysningene om feilbombingen i Misrata onsdag.

Mohammed sier til The New York Times at han håper Nato vil lære av sine feil og ikke gjenta dem.

Norge er et av seks land som deltar i bombingen av mål på bakken i Libya, sammen med USA, Canada, Frankrike, Storbritannia og Danmark.

Natt til mandag skal de norske flyene ha bombet en bygning tett ved Muammar Gaddafis bolig i Tripoli, men det er ikke kjent om de norske flyene også var på vingene over Misrata onsdag ettermiddag.

Ber om stans. Den afrikanske union (AU) ba onsdag Nato stanse angrepene mot infrastruktur og mot Libyas politiske ledelse. AU kritiserer vestlige land for å «undergrave» forsøkene på å få slutt på konflikten.

Russlands statsminister Vladimir Putin deler dette synet og mener at det er nok av tvilsomme regimer av samme type som Gaddafis å gå løs på.

– Skal vi bombe dem og sende raketter mot dem alle sammen, spurte Putin onsdag.

FN-mandat. Den russiske statsministeren mener landene som deltar i Libya går ut over FN-mandatet som åpner for bruk av militærmakt for å beskytte sivilbefolkningen, men ikke for å styrte Gaddafi.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener også at det må forhandlinger til i Libya.

– Vi må vi innse at det ikke finnes noen militær løsning på konflikten. Vi må over på et politisk spor, sa han onsdag.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter