Maskert påskemarkering
Hver påske tar det katolske broderskapet i Sevilla på seg masker. Bare Gud skal vite hvem de er.
Marcelo del Pozo /Scanpix
Ritualet skjer som en del av påskemarkeringen Semana Santa – den hellige uken, som feires i hele Spania. Hver dag, fra palmesøndag til langfredag, går tusenvis av mennesker i det ene opptoget mer forseggjort enn det andre. Marsjen er en kollektiv botsgang for å få tilgivelse for sine synder – alt i regi av lokale, katolske broderskap.
Forfølgelse. I Sevilla, den regionale hovedstaden sør i landet, foregår noen av de største prosesjonene. Broderskapene, også kalt «nazarenos», kler seg i lange kapper med høye, spisse hetter som dekker ansiktet bortsett fra to hull til øynene. Antrekket kan minne om påkledningen til den høyreekstreme, amerikanske organisasjonen Ku Klux Klan. Så har da også «Klanen» hentet sin klesinspirasjon fra de spanske broderskapene. Men der stopper også likhetene. Opprinnelig stammer bekledningen fra romersk tid da de kristne måtte bære masker for ikke å bli gjenkjent og forfulgt. I dag er poenget å vise at identiteten kun er kjent for Gud. De mest dedikerte går til og med barføtt og bærer kors og store stearinlys, skriver The Associated Press.
Naturtro størrelse. Høydepunktet i de store prosesjonene er imidlertid de enorme bårene med figurer av Jesus og andre sentrale påskeskikkelser – også dem båret av de hvite kappekledde. Figurene, som gjerne er i naturtro størrelse, bæres fra de lokale kirkene til nærmeste katedral – en tur som i enkelte regioner kan ta over 12 timer. Til sammen gjenskaper de mange figurene Jesu død og oppstandelse.
Bestill abonnement her
KJØP