Nyheter

Gaddafis styrker fester grepet

Libyske regjeringsstyrker har festet grepet om de sentrale og vestlige delene av landet og vil ha små problemer med å holde opprørerne i sjakk, mener vestlige sikkerhets- og etterretningseksperter.

– Gaddafis folk føler seg ganske selvsikre, konstaterer en europeisk sikkerhetskilde som følger utviklingen i landet tett.

Han tror Libya kommer til å forbli splittet i lang tid framover og viser til at libyske regjeringsstyrker de siste ukene har konsolidert sin stilling i de sentrale og vestlige delene av landet.

Opprørerne er våpenmessig underlegne, dårlig trente og har vært lite flinke til å koordinere sine aksjoner.

Den massive luftstøtten fra NATO har derfor ikke resultert i framgang på bakken for opprørerne, som også møtes med betydelig skepsis i flere vestlige land.

Fra flere hold advares det mot al-Qaida-elementer blant dem, mens andre er mer opptatt av opprørernes manglende erfaring og evne til å samarbeide.

Bakkestyrker.

Opprørernes manglende framgang har fått enkelte til å etterlyse utenlandske bakkestyrker, noe blant andre USAs president Barack Obama sier tvert nei til.

USA støtter likevel Storbritannia og Frankrike som har sendt mindre enheter med spesialstyrker til Libya, og vil selv bidra med kommunikasjonsutstyr, skuddsikre vester og mat til opprørerne.

Amerikansk og europeisk etterretning medgir at de libyske regjeringsstyrkene snarere har styrket enn svekket sin kontroll over hovedstaden Tripoli og mesteparten av det vestlige Libya de siste ukene, til tross for flere uker med flyangrep.

Mens opprørerne en stund så ut til å kontrollere Libyas tredje største by Misrata, er de nå under stadig hardere press fra regjeringsstyrker også der.

Benghazi neste?

En talsmann for opprørerne medgir at Gaddafi-lojale styrker kontrollerer halvparten av Misrata.

Enkelte vestlige sikkerhetskilder frykter også at de libyske regjeringsstyrkene snart vil være i stand til å slå til mot den opprørskontrollerte byen Benghazi.

– Ingen kan forutse hva en av verdens minst forutsigbare diktatorer kan finne på å gjøre, sier en amerikansk kilde.

– En del av Gaddafis strategi kan være å konsolidere makten i Tripoli og de vestlige delene av Tripoli. Han vil da kontrollere mesteparten av Libya og kan avgjøre hvor aggressiv han ønsker å være i øst, i steder som Benghazi, sier kilden.

Deling.

Bruce Riedel, en tidligere midtøstenanalytiker i CIA, mener en fastlåst og langvarig konflikt i Libya vil medføre en uakseptabel risiko for USA og deres allierte.

– En fastlåst situasjon med en de facto deling, vil være som et åpent sår som kan utnyttes av ekstremisme. Amerikanske og europeiske ledere kan ikke tillate dette, mener han.

Riedel mener bakkestyrker er løsningen og ser ikke på Gaddafis styrker som noen stor militær utfordring.

– Gaddafis styrker er ikke så formidable. En profesjonell styrke sammensatt av NATO bør raskt kunne seire, for deretter å overlate landet til en FN-styrke med muslimske kontingenter, mener Riedel, som peker på Tyrkia, Pakistan og Indonesia som mulige bidragsytere.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter