Nyheter

På Facebook for å fronte skatteøkninger

President Barack Obama går nye veier.

Nettstedets grunnlegger Mark Zuckerberg (26) skal onsdag intervjue presidenten, som i tillegg vil svare på spørsmål fra Facebook-medlemmer som kan følge med live på internett. Obama selv kommer til å befinne seg på IT-gigantens hovedkontor i Silicon Valley i California. Hans mål er å overbevise folk om at skattene må økes for å få orden på USAs statsfinanser.

Nettmøtet holdes som et ledd i Obamas kampanje for å markedsføre sin oppskrift for å begrense USAs budsjettunderskudd. Presidenten er på reise rundt om i landet denne uken for å selge budskapet om at skattene må opp, også for velstående amerikanere.

– Må ofre noe. – Når vi ber folk som potensielt vil få færre offentlige tjenester i nærmiljøet, om å ofre litt, så må vi også kunne be millionærer og milliardærer om å ofre litt, sa Obama da han møtte studenter i delstaten Virginia tirsdag.

Formålet med de foreslåtte skatteøkningene er å hindre at underskuddet på statsbudsjettet fortsetter å vokse. Denne uken varslet selskapet Standard & Poor’s at det kan bli aktuelt å nedgradere USAs kredittverdighet dersom ikke politikerne gjør noe med underskuddet.

Det betyr i praksis at kredittvurderingsbyrået mener risikoen har økt for at verdens mektigste land ikke vil klare å betjene gjelden sin.

Harde fronter. Noe av bakgrunnen for problemet er at regjeringspartiet Demokratene og rivalene i Det republikanske partiet er rykende uenige om hvordan budsjettet skal bringes i balanse.

Obama og Demokratene vil øke skattene for folk med høy lønn, men Republikanerne mener det vil hemme den økonomiske veksten. Opposisjonspartiet ønsker i stedet større kutt i sosialbudsjettene og andre offentlige utgifter.

– Jeg vil ikke lyve for dere, de filosofiske uenighetene er store nå, sa Obama på studentmøtet i Virginia.

Regjeringen er likevel overbevist om at det vil være mulig å oppnå enighet. Når Standard & Poor’s rasler med nedgraderings-sabelen, så er det fordi selskapet undervurderer politikernes evne til å samarbeide, hevder finansminister Timothy Geithner.

Gulrøtter. Så langt er det likevel lite som tyder på at Demokrater og Republikanere er blitt mer lydhøre for hverandres argumenter. Og i hvilken grad Obamas forsvar for skatteøkninger vekker gjenklang i Silicon Valley, hvor onsdagens nettmøte skal foregå, gjenstår å se.

– Så jo hardere jeg jobber, jo mer skal tas ifra meg? spør David Nosal, som driver sitt eget rekrutteringsfirma i San Francisco.

Han er skeptisk til presidentens forslag og mener i stedet det er viktig med noen økonomisk gulrøtter som kan få folk til å jobbe hardere. Det argumentet bør IT-toppene i Silicon Valley sørge for at Obama får med seg, mener Nosal.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter