Nyheter

Valgskred i Finland gir uro i EU

Høyrepopulistisk framgang i Finland skaper rystelser i EU.

Sannfinländarnas sterke framgang ryster ikke bare finsk politikk. Ringvirkningene kan bli kraftige også i Portugal.

De finske høyrepopulistene og partileder Timo Soini skrev historie da de sikret seg 19 prosent av stemmene i søndagens valg.

Betegnes som nasjonalistisk. Nå har landet fire, og ikke tre, omtrent like store partier. Nykomlingen i den politiske eliteserien beskrives som innvandringskritisk og nasjonalistisk, i likhet med en rekke andre nye høyrepartier som har markert seg i europeiske land det siste tiåret.

Men Sannfinländarne er også sterkt EU-kritiske, noe som vekker bekymring i Brussel og Lisboa. Soini håper nemlig å torpedere den europeiske innsatsen for å redde Portugals økonomi med en gigantisk økonomisk hjelpepakke.

Kan forkaste krisepakke. – Pakken, slik den nå ser ut, vil nok ikke bestå, sa Soini til rikskringkasteren Yle da opptellingen av stemmene var godt i gang søndag.

En viktig grunn til at det finske valgresultatet kan påvirke håndteringen av den europeiske gjeldskrisen, er at de folkevalgte i Finland har mulighet til å stemme over foreslåtte krisepakker. I andre euroland har ikke nasjonalforsamlingene vetorett når EU ber om bidrag til økonomiske redningsaksjoner.

I tillegg har Sannfinländarna gode sjanser til å havne i regjering slik at de kan få direkte innflytelse over finsk EU-politikk.

Begynner forhandlinger. Samtidig som høyrepopulistene feirer valgseieren lengst nord i EU, går forhandlingene om Portugals krisepakke inn i en ny, viktig fase.

Representanter for EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) er i Lisboa for å gjøre en vurdering av landets økonomi. Mandag begynner forhandlingene med den portugisiske regjeringen om betingelsene for pakken.

Målet er å enes om en plan innen midten av mai. Men i Helsingfors spås det at regjeringsforhandlingene blir lange og harde, og det kan gå uker før det er klart om finnene vil forsøke å blokkere eller vanne ut krisehjelpen.

Hvis situasjonen i Finland fortsatt er uklar, kan EU-lederne bli nødt til å lete etter helt nye løsninger for å støtte den portugisiske staten, som risikerer å gå tom for penger i juni.

EU-tilhenger utfordrer. Håpet til de europeiske lederne er at Sannfinländarna vil bli utmanøvrert av mannen som trolig blir Finlands neste statsminister: Jyrki Katainen, lederen for det liberalkonservative Samlingspartiet.

I motsetning til Soini er han ihuga EU-tilhenger og svært positiv til den portugisiske krisehjelpen. Og selv om det var svært jevnt i teten i det finske valget, var det Samlingspartiet som fikk flest stemmer.

– Finland har alltid vært en ansvarlig problemløser, ikke et land som skaper problemer. Dette er en felleseuropeisk sak, sier Katainen i en kommentar til den omstridte krisepakken.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter