Nyheter

Gaddafi: Libya viktig for Vesten

Framhever innsatsen mot al-Qaida og flyktningestrøm fra Afrika.

– Libya spiller en viktig rolle for den regionale freden og for verdensfreden i kampen mot al-Qaida, sier Muammar Gaddafi, som har latt seg intervjue av TV-stasjonen France 24.

Nye beskyldninger. Han beskylder samtidig internasjonale medier for å ha skapt et forvrengt bilde av volden i Libya de siste ukene.

– Internasjonale medier overdriver. Det har blitt drept mellom 150 og 200 på det meste, hevder Gaddafi.

Han mener Libya fortsatt har et godt forhold til omverdenen, og at landet er viktig for Vesten og da spesielt Europa.

– Det er millioner av svarte som vil forsøke å krysse Middelhavet og ta seg til Frankrike og Italia, og Libya spiller en viktig rolle for sikkerheten i Middelhavet, sier Gaddafi.

LES MER: Libya: Mer og mer en borgerkrig

Sammenligner med Gaza. Han fastholder at al-Qaida står bak opprøret i landet. Gaddafi sammenligner også det som skjer i Libya, med Israels offensiv på Gazastripen for litt over to år siden.

– Også israelerne, da de gikk inn i Gazastripen, brukte stridsvogner til å bekjempe slike ekstremister. Det er det samme her. Vi har små, væpnede grupper som kjemper mot oss. Væpnede enheter fra den libyske hæren har vært nødt til å kjempe mot små, væpnede al-Qaida-bander. Det er det som har skjedd, sier en tilsynelatende behersket Gaddafi i intervjuet.

Kledd i sin karakteristiske brune kaftan og hodeplagg fastholder han at alle utenlandske journalister har oversett den brede støtten han og libyske myndigheter har blant libyere flest.

LES MER: Innleder historisk gransking av Gaddafi

Luftangrep. Men samtidig som Gaddafi fastholder sin versjon av det som skjer i Libya, har Gaddafi-tro styrker innledet en motoffensiv mot opprørere øst i landet.

Mandag ettermiddag tok regimelojale styrker kontroll over byen Bin Jawad, der det var harde kamper i helgen, opplyser øyenvitner til BBC.

Bin Jawad ligger vel 6 mil fra den viktige oljebyen Ras Lanuf, der det også var kamper mandag. Blant annet ble libyske opprørere utsatt for et luftangrep øst for byen.

En reporter fra nyhetsbyrået AFP så en eksplosjon og tjukk røyk rundt 2 kilometer øst for byen. Opprørerne skal ha besvart med luftvernkanoner.

Flykter. Mens Gaddafi-styrker nærmer seg den opprørskontrollerte oljebyen, har innbyggerne begynt å flykte.

– Vi har hørt at de pågriper og bortfører folk, og vi er nødt til å dra nå, forteller en mann på vei ut av byen til AFPs reporter.

Fullastede biler kjørte ut av Ras Lanuf i morgentimene mandag, de fleste av dem østover mot byen Brega, som opprørere tok kontroll over i forrige uke.

Andre tok sjansen på å reise vestover mot Bin Jawad, til tross for advarsler fra opprørere i byen.

Stengte grenser. Siden uroen i Libya startet for to og en halv uke siden, har over 110.000 mennesker tatt seg ut av Libya. De aller fleste er utenlandske gjestearbeidere. Ved grensen til Tunisia har situasjonen vært kaotisk og på grensen til en humanitær katastrofe.

Men mandag var situasjonen mer rolig og oversiktlig etter at tunisiske myndigheter stengte grenseovergangene, forteller Kaja Haldorsen i Flyktninghjelpen. Hun befinner seg på tunisisk side av overgangen El Rashid.

– Siden torsdag har det vært stor nedgang i antall mennesker som har kommet over grensen. Vi frykter derfor hva som kan ha skjedd med dem som fortsatt er inne i Libya, sier Haldorsen til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter