Nyheter

Terje Riis-Johansen går av som statsråd

Ola Borten Moe blir ny olje- og energiminister.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) går fredag av som statsråd. Ola Borten Moe (Sp) overtar.

Flere sentrale kilder i regjeringsapparatet bekrefter overfor VG Nett at Riis-Johansen forlater stillingen sin i statsråd fredag. Også Aftenposten.no, Dagbladet og NRK har fått bekreftet Riis-Johansens avgang.

Avgangen har av mange vært ventet lenge og kommer etter et halvt år med politisk turbulens. Riis-Johansen har blitt kritisert for håndteringen av mastesaken i Hardanger og for utsettelsene av CO2-renseanlegget på Mongstad.

Ifølge VG Nett kommer avgangen nå etter at regjeringen har konkludert i to svært kontroversielle saker, for å verne Riis-Johansens etterfølger som olje- og energiminister.

LES MER: – Regjeringen dropper sjøkabel i Hardanger

Telemark. NRK melder at Riis-Johansen selv trekker seg fordi han ønsker å stille til valg som fylkesordfører i Telemark.

Også overfor Aftenposten.no opplyser kilder at hjemfylket Telemark kan bli Riis-Johansens neste beitemark. VG Nett sitter på samme opplysning.

Nominasjonsmøtet i Senterpartiet i Telemark er utsatt og skal ikke holdes før 15. mars. Ingen toppolitikere i Telemark vil si hvem som er innstilt som listetopp, noe som kan ha sammenheng med at man har hatt behov for å få avklart Riis-Johansens arbeidssituasjon, skriver Aftenposten.no.

Avgjørelsen om å forsøke seg på lokalpolitikk i Telemark er imidlertid ikke ny, ifølge Dagbladet.

– Han bestemte seg i julen. Da fikk han en forespørsel fra nominasjonskomiteen i Telemark om han ville bli fylkesordfører: Det hadde han lyst til, sier en regjeringskilde.

LES MER: – Borten Moe kan bli ny olje- og energiminister

Sps kronprins. Senterpartiets Ola Borten Moe blir i midten av mars trolig valgt til partiets nestleder, mens han allerede fredag blir olje- og energiminister. Mannen som har blitt kalt Sps kronprins, er barnebarnet til tidligere statsminister Per Borten.

Partiets valgkomité foreslår Borten Moe som første nestleder etter Lars Peder Brekk, som gir seg på landsmøtet i mars.

– Valgkomiteen ser tydeligvis Borten Moe som et lederemne. Han er ikke noe ubeskrevet blad, men har heller ikke markert seg mye. Og de gangene han har gjort det, ble det spetakkel, sa valgforsker Bernt Aardal til NTB i slutten av februar.

Aardal plasserer Borten Moe på høyresiden i Sp, men ser ham ikke som noen rabulist, snarere en mann som har tatt signalet om at han må virke samlende for å få makt og innflytelse.

Borten Moe er frittalende, men konstruktiv, og han omgir seg med unge, intelligente og til dels annerledestenkende rådgivere, mener Aarebrot.

Flere statsrådsskifter har vært diskutert i regjeringspartiene. Ifølge Aftenposten.no ligger det ikke an til flere skifter nå, men det kan komme flere endringer før sommeren.

Bellona-jubel. Jubelen satt løst på Bellonas kontor da nyheten kom om Terje Riis-Johansens avgang som olje- og energiminister.
– Det skulle bare mangle at han må gå. Hans håndtering av Mongstad-saken er grunn god nok. For hvert år Riis-Johansen har vært statsråd, har rensingen av Mongstad blitt utsatt med to. Slikt fører ikke til noen særlige resultater, sier Bellonas leder Frederic Hauge.
Hauge er skuffet over det meste Riis-Johansen har hatt befatning med.
– Terje Riis-Johansen har vært en særdeles tafatt olje- og energiminister. Han har vært som en geléklump i hendene på Statoil og har ikke hatt evnen til å bidra til en helhetlig energipolitikk, sier Hauge.
– Riis-Johansen er en trivelig fyr, men han har ikke hatt den handlekraften som skal til for å løse framtidens klima- og energiutfordringer, mener Bellona-lederen.
Hauge ser nå fram til å utfordre Ola Borten Moe (Sp), som ifølge VG Nett blir ny olje- og energiminister.
– Vi håper på å bli møtt med en mindre fossil innstilling av Borten Moe, sier Hauge. Han oppfordrer Borten Moe til å legge fram en stortingsmelding som staker ut framtiden for norsk energipolitikk, der klima må være den sentrale rammen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter