Nyheter

Kampene brer om seg i Libya

Eksperter frykter en langvarig borgerkrig.

Mens opposisjonen varsler kamp til siste slutt, forsøker Libyas leder Muammar Gaddafi å befeste sin stilling vest i landet.

Det ble meldt om harde kamper flere steder i landet fredag, deriblant i den østlige havnebyen Ras Lanuf og Zawiyah, som ligger like vest for Tripoli.

Offensiv. Ifølge lokale beboere innledet Gaddafis styrker en offensiv i Zawiyah for å vinne byen tilbake fra opprørerne. Opprørsstyrkene skal ha blitt tvunget på retrett, og rundt 2.000 mann samlet seg til slutt på en plass i sentrum av byen.

– Alle våre styrker er her. Plassen er sikker, men de angriper fra øst og vest. Vi vil kjempe til siste slutt, sa opprørernes talsmann Youssef Shagan.

Også i havnebyen Ras Lanuf øst i Libya ble det meldt om harde kamper, og opprørere hevdet at de hadde tatt kontroll over flyplassen i byen.

Ifølge opprørere ble minst tre personer drept i kampene i Zawiyah og fire i Ras Lanuf, men tallene lot seg ikke kontrollere.

Demonstrasjon slått ned. For opposisjonen er det «seier eller døden», erklærer tidligere justisminister Mustafa Abdel Jalil, som nå leder et nasjonalt råd opprettet av opposisjonelle og avhoppere fra regimet.

– Vi vil ikke gi oss. Vi vil ikke stanse før vi har befridd hele landet. Hykleriets tid er forbi. Libya er fritt, og Gaddafi må gå, sa han til en jublende folkemengde i byen Al Bayda fredag.

Opposisjonen kontrollerer allerede store deler av det østlige Libya, og neste steg er ifølge opprørslederne å ta makten i hovedstaden.

Men fredag ble det bare gjort mindre forsøk på å holde demonstrasjoner etter fredagsbønnen i Tripoli, og urolighetene ble raskt slått ned av politiet.

Det er frykten som råder i hovedstaden, rapporterer The New York Times. Innbyggere i to arbeiderbydeler forteller om konstant overvåking, kontrollposter, gjennomsøking av biler og forsvinninger.

– Jeg tror folk vet at om de protesterer nå, blir de drept. Det er lett å drepe hvem som helst her, sier en beboer til avisa.

Store styrker utplassert,

Samtidig ser Gaddafi ut til å befeste sin stilling i de vestlige delene av landet hvor han fortsatt har makten.

Tungt bevæpnede styrker som er lojale mot Gaddafi, kontrollerer nå Libyas grense mot Tunisia, opplyser Melissa Fleming, pressetalskvinne for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Ifølge henne klarte bare 2.000 personer å ta seg over grensa til Tunisia torsdag, mot 10.000–15.000 dagene i forveien.

Gaddafis styrker har utplassert stridsvogner og tungt skyts ved en mengde veisperringer som er satt opp vest i landet, melder nyhetsbyrået AFP, som har vært med på en omvisning i de vestlige områdene arrangert av regimet.

I flere byer, deriblant Zouara, er det ifølge AFP tydelige spor etter kamper mellom regimets styrker og opposisjonelle.

– Ryggen mot veggen. Det er reell fare for en langvarig borgerkrig i Libya, mener Fawaz Gerges, professor i Midtøsten-politikk ved London School of Economics. Ifølge ham ser Gaddafi nå ut til å forsøke å sikre sin begrensede maktbase.

– Alt vi har sett hittil tyder på at Gaddafi er trengt opp i et hjørne, at han står med ryggen mot veggen uten fluktruter. Han vil trolig kjempe til siste slutt, sier Gerges.

– Gaddafi posisjonerer seg for en varig kamp. Han har fullgode militære og økonomiske midler til å kjempe, sier han.

Frykter nytt Somalia

Ifølge Saad Djebbar, en algerisk Libya-kjenner, vil Gaddafi heller enn å overgi seg legge Libya i ruiner gjennom borgerkrig eller «somalisering», en prosess hvor sentralmakten bryter sammen.

– Hans budskap er: Etter meg, syndfloden. Tving meg fra makten, og jeg vil etterlate meg et delt land eller et land i borgerkrig.

Også generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet mener det er fare for at Libya kan ende opp som et nytt Somalia.

– Dette er det store spørsmålet nå, hvordan man skal unngå dette, i tillegg til hvordan man skal håndtere den humanitære krisen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter