Nyheter

Lisbet Palme: – Tenker på Olof hver dag

25 år siden Sveriges statsminister ble drept.

Lisbet Palme er fortsatt overbevist om at det var Christer Pettersson som drepte hennes mann, Olof Palme. Hun sier også at drapet satte Palmes politiske arv i skyggen.

Lisbet Palme har knapt gitt noen intervjuer siden den fatale kvelden i 1986. Men i forbindelse med at det nå er 25 år siden drapet, har hun latt seg intervjue av Sveriges Radio.

Lisbet Palme, som i dag er 79 år gammel, vil ikke fortelle noe om hva hun husker fra drapskvelden. Men hun sier hun er sikker på at det var Christer Petterson som avfyrte skuddene.

– Jeg har jo identifisert drapsmannen, sier hun.

Derimot forteller hun mye om sitt samliv med den markante Olof, og at hun tenker på ham hver eneste dag. De to rakk å være gift i 30 år.

Hatet av mange. Sosialdemokraten Olof Palme var statsminister i Sverige i til sammen ti år, noe som satte både ham og familien på harde prøver.

– Det er klart at det var anstrengende. Han var veldig dynamisk i hele sin person og kunne koble av veldig raskt og være tilgjengelig for familien. Men det ble veldig lite tid likevel, sier Lisbet Palme.

At Palme var en kontroversiell mann som var sterkt mislikt og hatet av mange, økte påkjenningen.

– Det begynte jo allerede da han var veldig ung, og det ble verre og verre. Det syntes jeg var veldig anstrengende. Det var angrep uavbrutt, man lette etter feil og spredte rykter.

Hun vil i dag ikke komme med noen spesifikke eksempler, men mener at den bakenforliggende årsaken var Palmes standpunkt i kontroversielle spørsmål.

Vurderte å slutte. Palme ble påvirket av den massive kritikken selv om han sjelden snakket om det. Og det hendte at han funderte på å gi seg. Det som likevel holdt ham gående, var ifølge Lisbet hans internasjonale engasjement.

– Han visste at det betydde noe at han ble sittende, han visste at det betydde noe for avkolonialiseringen av Afrika for eksempel, sier hun.

Hun mener også at drapet og alt som skjedde etter det har satt Olof Palmes politiske gjerning i skyggen.

Ingen ble til slutt dømt for drapet, men den alkoholiserte, småkriminelle Pettersson kom snart i politiets søkelys. Etter å ha vært avhørt flere ganger ble han pågrepet i desember 1988.

I juli 1989 ble han dømt til livsvarig fengsel for drapet, men ble frikjent i en høyere rettsinstans noen måneder senere.

Pettersson døde i 2004, og ryktene om at han skulle ha tilstått drapet, er aldri blitt bekreftet eller lagt døde. Det som er sikkert, er at både politiet og rettsvesenet har fått kritikk for håndteringen av saken.

25-årsdagen markeres i Stockholm mandag. Blant annet skal nåværende leder for Socialdemokraterna, Mona Sahlin, legge ned krans på Palmes grav.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter