Nyheter

Opposisjonell til Iran-regimet: - Ta ut øreproppene

Ber Irans regime lytte til folket.

Den iranske opposisjonslederen Mehdi Karroubi ber regimet lytte til folket. Regimet svarer med å innkalle til en massedemonstrasjon for å fordømme «de onde kreftene».

– Jeg advarer dere, ta ut proppene av ørene og lytt til folkets røst før det er for sent, sier Karroubi på sin hjemmeside.

- Frihet. Også opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi gikk onsdag kraftig ut og avviste at protestene i hjemlandet har noe med uroen i andre land å gjøre – eller at protestaksjonene er støttet av Vesten.

– Den grønne bevegelsen forholder seg bare til verdiene fra revolusjonen i 1979. Vi ønsker frihet og implementering av konstitusjonen. Denne bevegelsen lener seg kun på kraften til det iranske folk og støtter seg ikke på utenlandske krefter, heter det på nettsiden til tidligere statsminister, nå opposisjonsleder Mousavi.

Men onsdag ble det klart at regimet vil mobilisere en motdemonstrasjon fredag.

– Det edle iranske folk vil gå ut i gatene etter fredagsbønnen. De vil rope ut sitt hat og sinne mot den onde bevegelsen ledet av oppviglerske og hyklerske ledere, het det i uttalelsen utstedt av det statlige propagandarådet.

Ny uro. Onsdag kom det til nye sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av regimet i Teheran. Opptøyene oppsto da regimetilhengere holdt en demonstrasjon i forbindelse med gravferden til en student som ble drept tidligere denne uken. Regimetilhengere og – motstandere strides om hvilken fløy den drepte tilhørte.

Opposisjonen mener at studenten Sanee Shaleh var opposisjonell, mens regimetilhengere mener han var medlem av den islamistiske basijmilitsen.

– Shaleh støttet Mousavi og var et medlem av Den grønne bevegelsen (Irans opposisjonsbevegelse), heter det på opposisjonens nettside Rahesabz.net.

– Hans familie er satt under press for å si at han var medlem av Basij-militsen og tilhenger av regimet, heter det videre.

Shaleh var en av to som ble drept under en demonstrasjon mot regimet i Teheran mandag, da opprørspoliti og demonstranter støtte voldsomt sammen.

Krav om dødsstraff. Under begravelsen onsdag ropte regimetilhengerne slagord som «død over Mir Hossein Mousavi og død over Mehdi Karroubi».

De gjentok dermed truslene framsatt av iranske parlamentarikere. Tirsdag krevde over 200 folkevalgte dødsstraff for Moussavi og Karroubi.

De to er anklaget for å ha organisert de siste protestaksjonene i landet – ved hjelp av vestlige land.

– Jeg har vært soldat i dette landet i over 40 år, og jeg er ikke redd for trusler. Jeg har alltid vært rede til å betale den pris som er nødvendig, skriver Karroubi på sin hjemmeside.

Angripes. Mousavi mener opposisjonen nå angripes fra to sider – både fra regimet og fra utenlandske makter som vil bruke dem til sine egne formål.

– Men vi er tro mot 1979-revolusjonen, understreker han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter