Nyheter

Hundrevis slåss mot politi i Libya

Opptøyer og sammenstøt. 14 såret i by øst i landet.

Urolighetene i Midtøsten og Nord-Afrika har spredd seg til Muammar Gaddafis Libya, hvor det kom til kamper mellom politi og demonstranter under en protestaksjon.

14 mennesker ble såret da det oppsto opptøyer og sammenstøt mellom politi og demonstranter i byen Benghazi øst i Libya natt til onsdag, skriver avisen Quryna.

Videoopptak offentliggjort på internett viser flere hundre menn og kvinner som roper «Folket krever regimets avgang!» og «Gaddafi, gå av, gå av!», melder nyhetsbyrået DPA. Øyenvitner sier til BBC at rundt 2.000 mennesker deltok i demonstrasjonen. Politiet skal ha brukt gummibelagte kuler og vannkanoner og tåregass for å oppløse den.

40-årig styre. Ifølge en sammenstilling magasinet The Economist har foretatt, er Libya ett av de landet i Midtøsten og Nord-Afrika hvor potensialet for et folkeopprør er størst.

I oversikten blir Libya bare slått av Jemen når parametere som arbeidsledighet, grad av demokrati, andel av befolkningen som er under 25 år, korrupsjonsnivå og BNP per innbygger vektes og legges til grunn.

Samtidig peker mange analytikere på at muligheten for et folkeopprør i Libya kan være mindre enn i andre land, fordi Muammar Gaddafi har sørget for å alliere seg med mektige klaner rundt om i landet. Landets oljerikdom har også bidratt til å trygge Gaddafis posisjon.

Oberst Gaddafi har styrt Libya med hard hånd i over 40 år, noe som gir ham den tvilsomme æren av å være den lederen i Afrika som har sittet lengst ved makten.

Mange motstandere. Bakgrunnen for protestene onsdag skal ha vært arrestasjonen av en advokat som har kritisert myndighetene.

Noen av demonstrantene kastet stein mot politifolkene, og en libysk avis skriver at demonstrantene hadde med seg bensinbomber. Også vanlige folk som støtter regjeringen, var innblandet i sammenstøtene i byen Benghazi.

Regjeringen har så langt ikke kommentert uroen i Benghazi, hvor det er kjent at det finnes mange motstandere av Gaddafis regime. Samtidig melder en statlig TV-kanal at det holdes demonstrasjoner til støtte for lederen mange steder i Libya.

I en mulig innrømmelse overfor demonstrantene vil Libya løslate 110 medlemmer av en forbudt, islamistisk gruppe onsdag, opplyser en menneskerettsaktivist ifølge Reuters.

En Facebook-gruppe tar til orde for omfattende demonstrasjoner i alle libyske byer torsdag.

Sprer seg. Etter at presidentene i både Egypt og Tunisia er blitt presset til å gå av, har det vært demonstrasjoner mot autoritære regimer i rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Motstandere og tilhengere av Jemens president Ali Abdullah Saleh støtte onsdag sammen for fjerde dag på rad i hovedstaden Sanaa, og minst fire mennesker skal ha blitt såret.

– Vi kommer til å fortsette å protestere helt til regimet går av. Vi har ingen fremtid slik forholdene er i dag, sier den jemenittiske universitetsstudenten Murad Mohammed.

Jemen-nød. Saleh har styrt Jemen i mer enn 30 år. Av 23 millioner mennesker lever 40 prosent på mindre enn 2 dollar om dagen, og en tredel av befolkningen lider av kronisk sult.

Onsdag demonstrerte også flere tusen sjiamuslimer i Bahrain i forbindelse med gravferden til en mann som ble drept av politiet denne uken.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter