Nyheter

Clinton: – Iran bør følge Egypts eksempel

Utenriksministeren berømmer iranske opposisjonelle for deres mot.

Iran bør la seg inspirere av Egypt og åpne opp sitt politiske system, mener USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Iranske sikkerhetsstyrker svarte med tåregass og paintballkuler mandag da flere tusen opposisjonelle iranere samlet seg på Frihetsplassen i Teheran for å demonstrere mot regimet. I stedet for å ty til maktbruk burde iranske myndigheter lyttet til demonstrantene, foreslår Clinton.

LES OGSÅ: – Folkeavstemning i Egypt innen to måneder

– Vi unner opposisjonen og de modige menneskene i gatene i byer over hele Iran den samme mulighet som de så egypterne gripe i forrige uke, sier Clinton.

Ifølge henne vil USA i Iran som i Egypt støtte menneskerettighetssaken og kravet om politiske reformer.

LES OGSÅ: Egyptiske kunstskatter gjenfunnet

– Hykleri. Mandagens hendelser i Teheran vitner om «det iranske folkets mot», men også om «hykleriet til det iranske regimet», hevder Clinton. Det iranske regimet har hele tida støttet folkeopprøret i Egypt, påpeker hun.

– Men når regimet nå har muligheten til å gi sitt eget folk de samme rettighetene som det har tatt til orde for på vegne av det egyptiske folket, viser det igjen sin sanne natur, sier Clinton, som legger til at det politiske systemet i Iran må «åpnes opp slik at opposisjonen og sivilsamfunnet får slippe til».

Også Storbritannias utenriksminister William Hague oppfordrer det iranske regimet til å gi sitt folk de samme rettighetene som det har støttet i Egypt.

– Sist fredag sa Irans president Mahmoud Ahmadinejad til det egyptiske folket at det hadde retten til å uttrykke sine meninger. Jeg ber iranske myndigheter om å gi sitt eget folk de samme rettighetene, sier han.

Én drept. Ifølge iranske nyhetsbyråer ble en tilskuer drept av skuddskader under mandagens demonstrasjoner i Teheran. Ifølge nyhetsbyrået Fars var det den ulovlige opprørsgruppen Det iranske folkets mujahedeen som sto bak.

Ifølge enkelte opposisjonelle nettaviser ble demonstrantene beskutt av menn på motorsykler.

Under demonstrasjonen på Frihetsplassen ble det ropt slagord som «Død over diktatoren!», et slagord som også ble brukt under demonstrasjonene etter presidentvalget i Iran i 2009.

Ifølge nettavisa til opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi, Kalame.com, skal flere hundre demonstranter ifølge ubekreftede meldinger ha blitt pågrepet.

Demonstrasjonen ble holdt uten tillatelse.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter