Nyheter

– Folkeavstemning i Egypt innen to måneder

Militærrådet planlegger veien videre for landet.

Det egyptiske militærrådet planlegger å holde en folkeavstemning om forslag til grunnlovsendringer i løpet av to måneder, sier medlemmer av rådet.

Forslagene til endringer skal være klare om ti dager, har militærrådets medlemmer også lovet.

– En grunnlovskomité kjent for sin integritet og ære, og som ikke tilhører noe parti, er dannet for å avslutte arbeidet med konstitusjonelle endringer innen ti dager. De vil bli lagt ut til folkeavstemning innen to måneder, heter det på Facebook-siden til aktivisten Wael Ghonim ifølge Reuters.

Han er en av sjefene for internettselskapet Google i Egypt. Han satt arrestert i to uker under oppstanden i landet og framstår nå som en av de sentrale skikkelsene i ungdomsbevegelsen som spilte en viktig rolle.

LES MER: Har tro på de militære

Bane vei for valg. Folkeavstemningen skal bane vei for demokratiske valg, sa Ghonim etter at han og sju andre aktivister møtte to medlemmer av militærrådet søndag kveld.

– De bekreftet at hæren ikke ønsker å ta makten i Egypt, og at en sivil stat er den eneste veien for landets framgang, heter det på Facebook-siden.

– Hæren forsvarte at den nåværende regjeringen fortsetter, og sa at de arbeidet for å forandre den raskt, men at et forretningsministerium er nødvendig for å beskytte folkets interesser.

Ghonim bekrefter overfor Reuters at dette var hva de to fra militærrådet sa på møtet.

LES MER: Støre vurderer Egypt-reiseråd

Viktig med debatt. Generalsekretæren for det sentrumsliberale partiet el-Ghad understreker behovet for en grundig debatt om framtidige grunnlovsendringer.

– Endringene bør være et resultat av dialog mellom politiske partier, politiske bevegelser og ungdomsbevegelser og ikke bare noe som grunnlovseksperter legger fram, sier generalsekretær Wael Nawara til NTB.

Han mener det bør settes av tid, gjerne et par måneder, til å debattere kjernespørsmålene før de endelige avgjørelsene tas.

– Det bør åpnes for en levende debatt, i mediene og på internett, hvor vi kan oppnå en form for nasjonal konsensus om de viktigste prinsippene, slik vi så under revolusjonen, legger han til.

LES MER: – Krevende tider venter Egypt

Streiker. Etter å ha fått noenlunde kontroll på Tahrir-plassen i Kairo forsøker Egypts militære ledere nå å få slutt på de mange streikene.

Mens situasjonen på egypternes frihetsplass nærmer seg normalen, står landets militære ledere overfor en ny utfordring: Lønnskrav og korrupsjonsanklager som har fått tusenvis av ansatte til å streike og arrangere protestaksjoner.

Militærledelsen ba mandag innstendig om at streikene og den sivile ulydigheten må opphøre. Oppfordringen gikk ikke minst til landets fagbevegelse.

– I en tid der alle borgere burde stå sammen, har enkelte offentlige virksomheter holdt protestaksjoner til tross for at livet går tilbake til normalt, sa en talsmann på nasjonalt TV, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

LES MER: Midtøsten-ekspert: Ligger an til reelt skifte

Kritisk tid. Han sa også at «ærefulle borgere» forstår at Egypt nå er inne i en kritisk tid, og at protestene kan skade landets sikkerhet og økonomi.

Ulike yrkesgrupper streiker både for høyere lønninger og mot sine egne sjefer, som de mener må få sparken fordi de har karet til seg for mye penger og bidratt til store lønnsforskjeller.

Protestene har rammet en rekke statseide virksomheter, deriblant børsen, tekstil- og stålfirmaer, medieorganisasjoner, posten, jernbanen kulturdepartementet og helsedepartementet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter