Nyheter

Israel frykter Egypt «blir som Iran»

Netanyahu: Kan bli radikalt islamittiske regime.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu frykter Egypt ender opp med et radikalt islamistisk regime, «likt det de har i Iran».

Netanyahu ga mandag sin regjering munnkurv om situasjonen i Egypt for å unngå å helle mer bensin på bålet. Selv sier han at han frykter at urolighetene i nabolandet skal få dramatiske konsekvenser.

Også israelske kommentatorer ga mandag uttrykk for sjokk over at USA og Europa nå tilsynelatende er rede til å støtte en maktovertakelse i Egypt.

USA beskyldes for å dolke president Hosni Mubarak i ryggen, mens Israels president Shimon Peres i en kommentar gir Mubarak æren for at freden har bestått i Midtøsten.

Både USAs president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton beskyldes i leder- og kommentarartiklene for å være naive i sin respons på urolighetene i Egypt.

Roper. Egypts president Hosni Mubarak setter sin lit til at en ny regjering som ble utnevnt mandag, skal skape ro. Men titusener av egyptere roper fortsatt på hans avgang.

– Kom deg vekk, vi vil ha deg vekk! På den sjuende dagen på rad med uro og demonstrasjoner i Egypt lød taktfaste slagord mot Mubarak også mandag i Kairos gater.

Også etter at portforbudet trådte i kraft på kvelden, var demonstrantene ute i gatene med høylytte krav om reform – uten at hæren grep inn.

– Kravet er klart: Vi ønsker at Mubarak og hans menn skal vekk. Alt annet enn det er ikke nok, sier den 24 år gamle demonstranten Omar el-Demerdash.

Ny regjering. I et forsøk på å dempe gemyttene har Mubarak utnevnt en ny regjering. Mandag ga han etter for opposisjonens krav og erstattet den upopulære innenriksministeren.

General Mahmoud Wagdy, som tidligere blant annet har vært landets øverste fengselssjef, tar over stillingen som politiets sjef. Ifølge kilder i regjeringskontorene skal flere spurte ha vegret seg for å ta jobben før Wagdy sa ja.

Reform. Presidenten har videre forsøkt å svare på kritikken ved å love økonomiske reformer. Men det demonstrantene krever, er full retrett.

– Den nye regjeringen er ikke nok og kommer for sent. Jeg tror Mubarak trolig er borte før det er gått 30 dager, sier Midtøsten-ekspert Zaineb al-Assam i analysebyrået Exclusive Analysis.

Han peker på general Wagdy som en ny upopulær skikkelse.

– Mubarak kommer til å bli ansett som en byrde av hæren, tror han.

Nøkkelrolle. Egypts mektige hær ser dermed ut til å sitte med nøkkelen til Mubaraks politiske skjebne. Selv om generalene har holdt tilbake overfor demonstrantene, har de heller ikke trukket støtten til presidenten.

– Om han så overlater makten til en annen militær leder, til kaos eller til en slags demokratisk overgang: Dette er begynnelsen på siste akt for Mubaraks presidentskap, sier Jon Alterman ved Washington's Center for Strategic and International Sudies til Financial Times.

Det eneste sikre i Egypt nå, skriver avisen, er at hæren vil spille en avgjørende rolle.

– Hæren må velge mellom Egypt og Mubarak, sto det på ett av bannerne som demonstranter bar på Tahrir-plassen i Kairo mandag.

Soldater og demonstranter snakket sammen, sivile delte maten sin med de militære, og stridsvogner fikk påmalt slagord mot Mubarak.

ElBaradei. Samtidig tar islamistbevegelsen Det muslimske brorskap til orde for å opprette en bredt basert politisk komité som kan snakke med hærledelsen. Brorskapet har gjort det klart at det vil støtte opposisjonsleder Mohamed ElBaradei i eventuelle forhandlinger med Mubarak.

Men fredsprisvinner ElBaradeis bror Ali sa mandag at det ikke har vært ført diskusjoner om en komité av det slaget brorskapet snakker om.

– ElBaradei er ikke blitt kontaktet av noen om noe slikt, framholdt han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tatt på sengen. EU er i likhet med andre blitt tatt på sengen av bølgen av demonstrasjoner i Nord-Afrika og Midtøsten de siste ukene. Unionen ber nå om reformer og at det innen kort tid holdes frie valg i Egypt. Men Unionens ledere avstår fra å be Mubarak gå av.

At egypterne er frustrert over samfunnet de lever i, er ikke nytt. Det nye er at så mange stiller seg bak kravet om at presidenten selv må gå av, mener Ingrid Baltzersen, som har skrevet masteroppgave om en av opposisjonsgruppene.

– Tidligere kritiserte de embetsfolk eller regjeringen, sier hun til NTB.

Korrupsjon. Egypterne er lei korrupsjonen og de mektige som utnytter systemet til egen vinning. Inspirert av revolusjonen i Tunisia krever de demokrati og bedre styring med økonomien.

UD frarådet i helgen alle reiser til landet som ikke er strengt nødvendige. Norske pakketurister i Egypt skal hente hjem i løpet av uken, opplyser reiseselskapene.

Tirsdag er det varslet ny stordemonstrasjon, og det er ventet rundt en million mennesker i gatene. Demonstrantene kommer ikke til å gi seg før Mubarak er borte.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter