Nyheter

Egypt: Mubarak vil ha dialog, hæren freder demonstrantene

Mubarak har bedt visepresidenten starte dialog.

Egypts visepresident sier president Hosni Mubarak har bedt ham om «straks» å starte dialog med alle de politiske partiene i landet.

Og for første gang garanterer nå den mektige hæren at de skal få demonstrere i fred.

– Kom deg vekk, vi vil ha deg vekk! På den sjuende dagen på rad med uro og demonstrasjoner i Egypt lød taktfaste slagord mot Mubarak i Kairos gater mandag.

Også etter at portforbudet trådte i kraft på kvelden, var demonstrantene ute i gatene med høylytte krav om reform – uten at hæren grep inn. Tirsdag er det varslet nye protester, og det er ventet hundretusenvis av mennesker i det demonstrantene håper skal bli en millionmarsj.

– Kravet er klart: Vi ønsker at Mubarak og hans menn skal vekk. Alt annet enn det er ikke nok, sier den 24 år gamle demonstranten Omar el-Demerdash.

LES OGSÅ: Israel frykter Egypt «blir som Iran»

Nøkkelrolle. Egypts mektige hær ser ut til å sitte med nøkkelen til Mubaraks politiske skjebne. Og etter harde sammenstøt mellom demonstranter og politi i helgen, gjorde militæret det mandag klart at landets soldater ikke kommer til å gripe inn mot folk som protesterer fredelig i gatene.

– Til Egypts flotte folk: De væpnede styrkene deres, som anerkjenner folkets legitime rettigheter, har ikke brukt og kommer ikke til å bruke makt mot det egyptiske folk, het det i en uttalelse der ytringsfriheten garanteres.

BBC kaller uttalelsen et hardt slag for Mubarak ettersom han trenger muligheten til å bruke hæren til å gjenopprette ro og orden – i det minste muligheten til å true med å bruke den.

Like etter kunngjøringen skal flere av stridsvognene i Kairo ha trukket seg litt tilbake. Tidligere ble det meldt at soldater og demonstranter snakket sammen, sivile delte maten sin med de militære, og stridsvogner fikk påmalt slagord mot Mubarak i Kairo.

LES OGSÅ: Truga kristen retreat-stad

Sikkert. Det eneste sikre i Egypt nå, er at hæren vil spille en avgjørende rolle, slår Financial Times fast.

– Om han så overlater makten til en annen militær leder, til kaos eller til en slags demokratisk overgang: Dette er begynnelsen på siste akt for Mubaraks presidentskap, sier Jon Alterman ved Washington's Center for Strategic and International Studies til avisen.

EU er i likhet med andre blitt tatt på sengen av bølgen av demonstrasjoner i Nord-Afrika og Midtøsten de siste ukene. Unionen ber nå om reformer og at det innen kort tid holdes frie valg i Egypt. Men Unionens ledere avstår fra å be Mubarak gå av.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker dialog og nasjonal forsoning og ber Egypt finne måter å la folks mening komme til uttrykk på. Men utenriksministeren understreker samtidig at det er opp til egypterne å ordne opp i Egypt.

Ny regjering. I et forsøk på å dempe gemyttene har Mubarak utnevnt en ny regjering. Mandag ga han etter for opposisjonens krav og erstattet den upopulære innenriksministeren.

General Mahmoud Wagdy, som tidligere blant annet har vært landets øverste fengselssjef, tar over stillingen som politiets sjef. Ifølge kilder i regjeringskontorene skal flere ha vegret seg for å ta jobben før Wagdy sa ja.

Presidenten har videre forsøkt å svare på kritikken ved å love økonomiske reformer. Men det demonstrantene krever, er full retrett.

– Den nye regjeringen er ikke nok og kommer for sent. Jeg tror Mubarak trolig er borte før det er gått 30 dager, sier Midtøsten-ekspert Zaineb al-Assam i analysebyrået Exclusive Analysis.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter