Nyheter

Westergaard fryktet for livet i møte med øksemann

Øksemann avviser terroranklager

– Jeg er ferdig dersom dere ikke kommer, ropte tegner Kurt Westergaard i telefonen til politiet da øksemannen truet ham. Han måtte ringe nødnummeret to ganger før politiet nådde fram, har Westergaard forklart i den pågående rettssaken.

Mannen som er tiltalt for å ha angrepet karikaturtegner Kurt Westergaard med øks, avviser anklagene om terror- og drapsforsøk.

Den 29 år gamle dansksomalieren erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot ham begynte i Aarhus onsdag. Men han innrømte å ha brutt seg inn i tegnerens hjem.

Via sin forsvarer har mannen tidligere forklart at han var sint på Westergaard fordi han hadde tegnet profeten Muhammed, men at formålet med innbruddet bare var å skremme ham.

I retten i Aarhus satt 29-åringen ubevegelig og taus da aktor listet opp tiltalepunktene om terrorforsøk, drapsforsøk, angrep på offentlig tjenestemann og ulovlig våpenbesittelse.

Ropte om hevn. Westergaard selv har tidligere beskrevet økseinnbruddet slik:

– Han kom til mitt hjem i Aarhus den 1. januar i fjor, knuste ytterdøra med ei øks og ødela fjernsynet og datamaskinen i stua mens han ropte på dansk at han skulle drepe meg fordi jeg hadde fornærmet profeten Muhammed.

Westergaard søkte tilflukt inne på badet, som det danske sikkerhetspolitiet PET hadde gjort om til et sikret rom. Ifølge tiltalen forsøkte gjerningsmannen da å bryte opp døra mens han ropte «hevn» og «vi skal nok få has på deg».

Westergaard ringte til politiet, som kom til stedet etter tre–fire minutter og pågrep gjerningsmannen etter å ha avfyrt to skudd mot ham.

Ble radikalisert. Den terrortiltalte mannen kom til Danmark i 1997, og han har vært i PETs søkelys i flere år. Han skal ha besøkt Somalia i 2005 og 2008, og spesielt under det siste oppholdet skal han ha blitt påvirket av ekstremister.

Sommeren 2009 ble han pågrepet i Kenya, mistenkt for sammen med fire andre personer å ha planlagt flere samtidige terrorangrep i hovedstaden Nairobi, blant annet mot hotellet hvor USAs utenriksminister Hillary Clinton på det tidspunktet oppholdt seg, skriver Berlingske Tidende.

Mannen kom tilbake til Danmark i september 2009.

Rettssaken startet klokka 9 onsdag morgen og skal etter planen vare i ni dager. Dommen er ventet i begynnelsen av februar, og Westergaard sier han håper på en lang fengselsstraff.

– Jeg vil ikke unnskylde ham, men jeg ønsker å forstå hvordan han kom til det punktet. Kanskje ble han manipulert, sier han.

Karikaturstrid. Westergaards kontroversielle karikaturtegning sto først på trykk i den danske avisa Jyllands-Posten den 30. september 2005 sammen med elleve andre tegninger av profeten Muhammed under tittelen «Muhammeds ansigt».

Vinteren 2006 utløste tegningene voldsomme reaksjoner i muslimske land, og både Westergaard og Jyllands-Posten er siden blitt utsatt for trusler og angrepsforsøk.

I dag sier Westergaard at tegningen ikke skulle forestille profeten.

– Jeg lagde en karikaturtegning av en terrorist som misbruker islam, sier Westergaard, som fortsatt er beskyttet av livvakter.

– Jeg er blitt vant med denne situasjonen. Men jeg er ingen fange. Jeg kan gå hvor jeg vil, takket være mine skytsengler.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter