Nyheter

Forsker: Maria Amelie kan få problemer i Russland

Kan møte rasisme og diskriminering.

Maria Amelie går en usikker fremtid i møte hvis hun sendes til Russland. – Det kan gå bra, og det kan gå dårlig med henne, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen.

Rasisme og diskriminering kan føre til problemer for Maria Amelie hvis hun sendes til Russland som papirløs kaukasier. Samtidig kan oppmerksomheten saken hennes har fått i Norge, gi henne beskyttelse. Det mener forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

– Det er umulig å si hva som vil skje med Maria Amelie i Russland. Det kan gå godt, og det kan gå dårlig med henne. Personer med kaukasisk opprinnelse blir diskriminert i Russland i dag. Samtidig kan oppmerksomheten hun får i norske medier, gi henne en slags beskyttelse. Hun vil bli fulgt med argusøyne fra Norge, sier Wilhelmsen til NTB.

– Rasisme i politiet. Russiske myndigheter har bekreftet at Amelie er russisk statsborger, men for å få papirene hun trenger, må hun trolig reise til Nord-Ossetia.

– Hun må sannsynligvis reise til Nord-Ossetia for å få pass før hun kan få gyldige papirer for bosetning i Russland. Da må hun komme seg dit uten dokumenter, og det kan være vanskelig fordi hun kan bli bedt om å vise nettopp denne typen dokumenter, sier Wilhelmsen.

Folk av kaukasisk opprinnelse har lenge vært utsatt på grunn av sikkerhetssituasjonen Russland står overfor i Nord-Kaukasus, og hvis Maria Amelie blir stoppet av politiet uten papirer, kommer det helt an på hvem hun møter, ifølge forskeren.

– Hun kan gå fri eller få muligheten til å kjøpe seg fri, men vi kjenner også til tilfeller der personer av kaukasisk opprinnelse uten gyldige dokumenter blir arrestert. Hun vil sannsynligvis ikke bli utsatt for systematisk forfølgelse fra russiske myndigheters side, men kan få problemer med folk lenger ned i systemet. Det finnes rasistiske holdninger også blant russisk politi, sier Wilhelmsen.

Midlertidig pass. Den russiske ambassaden mener det er trygt for Amelie i Russland og vil hjelpe henne med midlertidige papirer.

– Hvis Maria Amelie oppsøker den russiske ambassaden, noe hun så langt ikke har gjort, vil hun få samme behandling som alle andre russiske statsborgere uten papirer. Det innebærer midlertidig pass, som hun skal kunne reise med uten problemer, sier Vladimir Isupov, presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo til NTB.

Ifølge Isupov er det ikke gitt at Maria Amelie må reise til Nord-Ossetia for å skaffe seg papirene hun trenger.

– Normalt skal det være grei prosedyre å søke om pass ved den lokale myndigheten der hun bor. Hun må ikke nødvendigvis søke om bosetningstillatelse i Nord-Ossetia, men jeg kan ikke kommentere hennes situasjon spesielt, sier Isupov.

Avviser rasisme. Den russiske ambassaden mener det er uproblematisk for kaukasiere å være eller å reise i Russland og Nord-Ossetia. Han avviser at rasistiske holdninger er utbredt blant russisk politi.

– Det er tåkeprat. Russiske myndigheter har ingen offisiell politikk som innebærer diskriminering av verken kaukasiere eller andre etniske grupper. Det er ikke noe mer grunnlag for å si at russisk politi diskriminerer enn at norsk politi gjør det. I alle land finnes det imidlertid enkeltpersoner med rasistiske holdninger, sier Isupov.

Han vet ikke når Maria Amelie vil bli sendt ut av landet, men sier det er opp til norsk politi, som ikke har informert ambassaden om datoen for utsendelsen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter