Nyheter

– Kriminelle sprer frykt i Tunisia

Velorganiserte bander herjer, plyndrer og sprer terror i Tunisia.

Situasjonen er for øyeblikket svært uoversiktlig i Tunisia, hvor et folkelig opprør har tvunget president Zine al-Abidine Ben Ali i eksil, ifølge den norske forskeren Marit Tjomsland, som kjenner landet god.

– En ting som ser ut til å være bekreftet, er at tusenvis av kriminelle har vært mobilisert av det gamle regimet for å spre frykt og terror over store deler av landet, sier Tjomsland.

– Bandene har vært svært velorganiserte, blitt busset rundt og hatt leiebiler og lastebiler for å kunne kjøre vekk tyvegods, og det går flere linjer fra dem tilbake til den nærmeste kretsen rundt Ben Ali.

– Noen må stå bak. Helgen har vært preget av plyndring og uroligheter i Tunis og en rekke andre byer.

– En venn fortalte fra gatene i Tunis at borgerverngrupper hadde stoppet en bil som var full av våpen og politiuniformer som skulle brukes til å kle ut banditter som politi. Det skal også ha blitt skutt fra ambulanser, sier Tjomsland, som er førsteamanuensis ved Hemil-senteret ved Universitetet i Bergen.

– Dette er så organisert at noen må stå bak. Spørsmålet er om det er den tidligere presidenten og hans nærmeste støttespillere, eller større deler av partiet som står bak.

Både lørdag og søndag slet sikkerhetsstyrker med å få kontroll over urolighetene, og det oppsto til stadighet skuddvekslinger i Tunis.

– Oppfatningen blant folk er at hæren er på deres side, mens politiet er på det gamle regimets side.

Håp. Tjomsland beskriver situasjonen som veldig sårbar, men mener det er håp for landet dersom tunisierne klarer å få etablert en koalisjonsregjering som folk flest opplever som representativ.

– Opposisjonen er svak og uorganisert etter over 20 år med politisk undertrykking. Ett av problemene er at grunnloven bare gir 60 dager til å holde nyvalg. Det er altfor lite for alle andre enn det gamle regjeringspartiet til å komme på banen og gjøre politikken sin kjent.

– Tunisia har en veldig ressurssterk og velutdannet befolkning, som er moden for å håndtere et reelt demokrati, dersom de kommer seg forbi alle skjærene i sjøen som nå venter, sier Tjomsland.

President Ben Ali rømte landet fredag og befant seg i helgen i eksil i Saudi-Arabia.

– Det verste scenariet er at det gamle regimet, ved partiet RDC, klarer å kuppe opprøret og ta tilbake makten.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter